23 март 2011

TED - идеите, които си струват

Много е интересно, когато нещо адски полезно и интересно няма никаква популярност сред прекалено голяма група хора. Подобно нещо, поне за мен и моето обкръжение, е TED. Повечето ми приятели нямат идея какво е TED, а голяма част от тях не предполагат каква сила може да има една идея.
Ако питате Уикипедия или официалния сайт на TED, ще разберете, че това са конференции, които дават възможността на иноватори да споделят идеите си със света. Основните думички са заложени в името на TED - Technology, Entertainment, Design, или на български - Технология, Забавление и Дизайн. Това са и трите основни сфери на действие, които събират публиката на TED, макар че в последните години темите, които се обсъждат, са в много по-широк спектър. Доказателство са част от лекторите - Бил Клинтън, Ал Гор, Гордън Браун, Бил Гейтс, създателите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин. Всеки лектор на TED има до 18 минути, в които може да сподели идеите си. Как ще го направи си е негова работа.
Най-хубавото на TED обаче са самите разговори - TED talks, които всъщност са беседите, качени на официалния сайт, и са абсолютно безплатни за гледане. Моят абсолютен и вечен (предполагам) фаворит е Simon Sinek, който говори за това как великите лидери вдъхновяват действия. В рамките на 18-те минути, които са му дадени, той ни показва модела, който използват Apple, Мартин Лутър Кинг и братята Райт, за да постигнат успех. На сайта има още стотици разговори на всякакви теми, сред които съм убеден, че се крие и вашето вдъхновение за нещо.
Второто най-хубаво нещо е, че, освен ежегодните конференции TED, по света има над 750 независими TED събития, които се обозначават с x = independently organized TED event. В България има три такива събития, а именно TEDxBG, TEDxYouth@Sofia и TEDxNBU.
Яна Бюрер Тавание на TEDxBGCopyright
TEDxBG има вече две издания в историята си, като на страницата на събитието можете да гледате видео на всички беседи от първия TEDxBG, а тези от 2011 се качват постепенно, ако не се лъжа, всяка седмица. Сред представящите идеи на тези събития са Симеон Дянков, Маги Малеева, Мая Новоселска и Яна Бюрер Тавание. Честно казано не знам как става подборът на "лектори", но съм убеден, че не се изисква да сте министър, медалист или актьор, въпреки че помага.
 TEDxYouth@Sofia е събитие, провело се през ноември 2010 в СУ "Климент Охридски", за което аз разбрах, докато проучвах TED събитията у нас. Попирнцип TEDxYouth са независими събития, които са насочени към младите хора и техните идеи. На сайта на събитието може да получите малко хаотична, но по-подробна информация за това, което сме изпуснали.
TEDxNBU е още неродено събитие, което ще се случи в петък (25.03) в НБУ. Подобно на TEDxYouth@Sofia билетите за събитието в НБУ се раздадоха след нещо като жребий между желаещите да присъстват. За мое най-голямо щастие бях сред избраните и ще мога да видя идеите на интересни хора като Събина Панайотова, Мариана Мелнишка и Марио Пешев, както и още други.
Накратко TED е един шанс да се представиш пред света, в буквален смисъл. Една възможност да споделиш добра идея, която да зариби още хора, с които да я изпълниш. А самите събития са място, на което можеш да се запознаеш с истниски активните и мислещи хора, които могат да ти дадат идея, с която да покориш света.

5 коментара:

  1. Радвам се, че този пост се появи, защото за мен TED е едно от най-смислените неща, които са ми се случили.

    ОтговорИзтриване
  2. За хората потънали в TED e немислимо, някой да не знае какво е. Само да добавя, че проектът на добровилни начала да се превеждат TED TALKS прави идеята за споделяне на идеи още по-реална.

    ОтговорИзтриване
  3. Абсолютно съм съгласен. Адски заразяващо нещо, както и всяка добра идея.

    ОтговорИзтриване
  4. В повечето случаи дрънкат празни приказки, рекламират нещо или промиват мозъци.

    ОтговорИзтриване
  5. Понякога ми е тъжно до що за хора стигам, честно :/.

    ОтговорИзтриване