04 май 2011

(Отхапаната) Ябълка на раздора

Има едно много забавно явление сред интернет потребителите. Всеки, ама абсолютно всеки път, в който някой, някъде, някак спомене, загатне или просто си помисли Apple, iPhone, iPod, iPad, iSiktir, бива последван от японско цунами от хейт и възхвала. Друго интересно явление е, че хейта е адски силен, но девическото у майките остава непокътнато, дори след 10 туита.
Моята позиция преди година беше, че Apple правят най-добрите плейъри, които може да си купи човек, имат забавен телефон, който не бих си купил и правят компютри, които изглеждат смущаващо добре, но за тях не знам кой знае колко, че да говоря.
Сега, година по-късно, притежавам един от въпросните плейъри - iPod Nano и мнението ми остава непроменено. Не защото е Apple, не заради отхапаната ябълка отзад, а поради елементарната причина, че този плейър има адски добър звук, най-добрата батерия, която съм ползвал, удобен интерфейс, достатъчно памет и е с идеалните за мен размери. Ползвал съм плейъри Sony и Creative, които се водят за най-добрите в тази сфера, но и двата бяха с класи надолу, докато цената и на двата беше с по 50-60 лева по-ниска. Затова твърдя, и скоро няма да спра, че iPod е най-добрият избор, който може да направи човек когато си купува плейър, който не струва 40 лева. За щастие явно доста хора са го осъзнали, защото когато спомена iPod има предимно нормални коментари.
Друг е филмът когато се спомене iPhone. Според мен това е един много добър смартфон. Безспорно има един от най-добрите екрани на пазара, интерфейса му си има кусурите, но като цяло е удобен, а в App Store има всякакви приложения, включително за пърдене. Това са трудно оспорими факти, които не се харесват на много хора и те се чувстват длъжни да обяснят на дълго и широко колко по-добър е Android. Нищо, че Android е просто една OS, макар и най-добрата, която бива осирана от маса производители (недоразумението Samsung Galaxy Tab). Важното е хейт да има.
Така стигаме до най-голямата ябълка или иначе казано Mac и Mac OS. С любезното съдействие на баща ми и коледните празници съм собственик на Mac mini от половин година. Windows ползвам от 1998г. насам. Не съм програмист, нито дизайнер, а прост потребител, който използва компютъра си като мултимедиен център, пишеща машина и фотографско студио. Благодарение на тези факти имам мнение за плюсовете и минусите на Mac, само от тази гледна точка. Според скромното ми мнение, което беше такова и преди да проимам Mac, Windows не струва. Windows е бозава система, която често изисква здрави нерви, за да не си строшиш машината и изисква преинсталация поне един-два пъти на година. За да не ме заплюете ще споделя, че ми иде да строша и Mac-а си, но това се случва значително по-рядко, което за мен е плюс.
Но не е там въпроса. Интересна тенденция сред около 99,9% от плюещите гореспоменатите устройства и системи са хора, които не са работили с тях. Аз например никога не съм виждал работещ Linux, камо ли да го ползвам. За протокола и неработещ Linux не съм виждал. Затова и съвсем няма начин да твърдя, че Linux е велика или пък, че не струва. Но явно бъркам, защото на въпроса "Колко време си ползвал Mac" получавам отговор "Не съм, ама...", като има точно три изключения (благодаря, Кала), като и тримата са програмисти или подобни, които съвсем аргументирано казват, че Mac OS не им върши работа.
Другата крайност на чувствата е великата възхвала на Apple и всичко що има ябълка на гърба си. Ми не, мили фенбойчета, Apple не са най-единствената компания, която прави телефони, плейъри, таблети и компютри. На Apple дори не им се получава понякога, колкото и да е странно. За пример ще ползвам iOS, който задвижва iPhone, iPod Touch и iPad. Много удобна система, но също толкова дървена. Няма да споменавам дори multitasking-а и папките, а директно ще премина на customisation-а. Извинявам се, не на него, а на липсата му. До момента не съм имал проблем да се оправя с iНещо-с-iOS поради елементарната причина, че всичко е еднакво навсякъде и при всеки. Дори задръстената ми Nokia от преди 4 години е по-добре в това отношение. Това за мен е проблем, както и за други хора.
Та, каква е идеята на цялата тая глупсот ще попитате. Идеята е, че за всеки влак си има пътници. Моя влак е работещата Mac OS X с Pages, iTunes и по-удобните програми, които ползвам, както и HTC-то с всичките му възможности да си го направя както аз искам. Твоя влак е Win, с всичките му милиарди пиратски и безплатни програми или пък Linux-а, който можеш да си прекодираш както си искаш. Това не значи, че другото не струва, просто е различно. Както моя нос е различен от твоя, но пък и на двата основните функции са да дават въздух и сополи.
________________
С огромно нетърпение чакам да се добарам то HTC Flyer, за да си променя мнението, че iPad 2 е най-добрият таблет на пазара, но в момента Apple на този фронт.

3 коментара:

  1. в подкрепа ще кажа само това!....нека най-добрия победи...!
    http://vimeo.com/18563052

    ОтговорИзтриване
  2. Доволен съм от моето нано - вярно, че звукът кърти. Кое поколение е твоят?

    ОтговорИзтриване
  3. 5-o поколение. Най-доброто според мен. Следващото е голяма пръчка. Ако сега ще си купувам iPod ще си взема Classic, макар да е тухла :).

    ОтговорИзтриване