21 май 2011

Терминирай се, пуяко!

Знаеш ли нещо, българино? Ти си животно. Едно невероятно глупаво и наперено животно. Може би си прасе, може би магаре. Може и наперен пуяк да си, не знам. Само знам, че си някое впечатляващо тъпо животно.
Предполагам се питаш защо те обиждам, приятелю, читателю? Отговарям ти бързо - защото позволяваш на всеки да те върти на малкия си пръст както му дойде. Типично за всяко покорно животно, просто накланяш глава и мучиш. Като онези американизирани зомбита, на които завиждаш и мразиш - държиш се като че си в кино зала и само чакаш да видиш финалните надписи на неприятния филм, който гледаш. 
За твое съжаление обаче надписите не идват и вече 20 години филма не свършва, а е все толкова гаден. За твое още по-голямо нещастие пуканките са единственото, което е свършило и то още на рекламите, които бяха преди много време. А от напитката ти, която вече не помниш, ти се пикае, та чак те боли.
Но ти си зяпаш филма. А в него се разправя за бивш кандидат-президент, настоящ народен представител, който провокира насилие на расова основа, което принципно трябва да се наказва доста тежко, според закона. В сценария присъстват и противоконституционна партия, която е основана на религиозна и расова основа, един лумпен с мозъка на половин от гореспоменатите пуяци и цяла група подтръчкващи пионки, които биват уволнявани, назначавани и сменяни, сякаш са носни кърпички.
И ти, тъпако, седиш и се чудиш какво да правиш, че да се махнеш от "залата". Само че това не е филм, приятелю, колкото и да не ти се вярва. Ти твърдиш, че няма как да има промяна. Нон-стоп обясняваш колко е зле положението. Ти искаш да терминираш живота си в посока "белия свят".
Знаеш ли нещо, животно нещастно? Прав си. Тук е отвратително. Тук ни мачкат, тук няма нищо нормално, а само лумпени и популизъм. Затова по-добре всички да се терминираме незабавно. Така след 20 години тук няма да има никой и нищо. Само една самотна табела "България", която ще чака вятъра да я отнесе.
И по-добре, защото дори ти, животно, не искаш да направиш нищо. Не искаш да излезеш от тъпия филм. Ти си хвърляш боклука през прозореца, караш със 180 по магистралата, буташ детската си количка по велоалеята, трошиш пейките в парка, паркираш на тротоара, буташ се на опашката, вониш в градския. Ти и още милиони като теб. И всички взаимно не се харесвате, но вместо да направите нещо, си стоите вкъщи, цъкате си фейса и натискате много копчета, които ви правят съпричастни на каузи, протести, съжаления и подаяния. Ако си по-прост и от очакваното нямаш фейс, а кръчмарска маса и голяма уста.
Сигурно си много обиден, сигурно искаш да ми накривиш носа. Е, действай, накриви го. Но ти си оставаш животно, защото само и единствено едно животно може да приема лайна безропотно. И не ми казвай, че няма изход. Хората по света, а и у нас, са правили революции от нищо. Само че са били хора и са си ползвали главите. И то не както ти - пространство за гримиране или пространство за бръснене, а по предназначение. А ти си животно, ти нямаш глава, нямаш акъл, нямаш нищо освен фейса и масата. За теб има два терминала, които мислиш за спасение, но си толкова тъп и прост, че дори до тях не стигаш. 
Дано греша, приятелю, дано съм млад и неук и нищо да не разбирам. Дано се пробудиш и направиш нещо за себе си. Дано спреш да си тъп задник или пък да си хванеш самолета най-накрая. Дано родната приказка "А дано, ама надали", спре да е валидна...
... ама надали.

11 коментара:

  1. Не виждам нещо полезно в тази статия освен злобен хейт и много тъга. Всеки има такова моменти, но по-добре ще е следващия път това да си остане чернова.

    ОтговорИзтриване
  2. Не видях нищо полезно в тази статия, само хейт и много тъга. Всеки има такива моменти, но следващия път може просто да оставиш поста в чернова.

    ОтговорИзтриване
  3. Не виждам защо да оставям поста в чернова, при все че това нищо няма да промени. Така може поне един пуяк да прочете и да се опита да стане човек. Иначе няма шанс.

    ОтговорИзтриване
  4.  Мдаа, аз също. Не виждам защо трябва да е полезно... това ли е целта. Достатъчно емоционално е, освен това според мен Илия за крехката си възраст  е достигнал до такива прозрения за народопсихологията на на овчата маса (с извинение, пък и без извинение), до която някои не достигат и цял живот. Няма нищо лошо в това да покажеш на света, че си гневен, както и да му кажеш защо е така. Младите хора са тези които правят революциите, та докато има такива като него, съм спокойна че светът може пък и да се оправи...

    ОтговорИзтриване
  5. Пълна полюция... И не говоря за положението в татковината (което е подобно), а за това отгоре.
    Бидейки от хората, които искат да останат тук и да оправят нещата, с този си пост показваш неврастения за няколко човечета. Не отива на човек, който се е обидил (сигурен съм, че си) на "матр'яла ни е калпав" да обяснява, че матр'яла трябва да се терминира.Въпреки че се чудя на хора, които изглеждат кадърни и искат да останат тук и да се борят, им симпатизирам. Защото явно имат стоицизъм в големи количества, нещо, което на мен ми липсва и затова смятам да си взема дипломата и да се изнеса.

    Но с такъв подход, не само няма нищо да се оправи, ами шитсторма ще се засили още повече. Понеже ако това е подхода на младата интелигенция, то се плаша какъв ще е този на пуяка. Това е същата помия, която изливат хората, с които явно мислиш, че трябва да се борим. Ненужен, безсмислен хейт.

    P.S. Нямам фейсбук, не защото не си мия зъбите, не мога да чета и да си намеря приятели, а защото го намирам за бъгава, фрустрираща платформа, за ненужна прокрастинация и като цяло времегубене. Сигурно има и ползи от него, но за мен няма.

    ОтговорИзтриване
  6. Ъм, явно нещо не си разбрал какво искам да кажа. Терминирай в случая идва от терминал.

    От коментара за матр'яла не съм се обидил, защото това май е едно от малкото неща, които ББ е казал и са верни.С този пост искам да кажа, че българина не прави нищо, за да му е по-добре. Дори не използва терминала, който толкова много жадува ;).
    P.S.:
    Липсата на "фейс" в случая ще да говори, че има хора, които дори не са част от масата, а не че си тъп, защото нямаш фейс.

    ОтговорИзтриване
  7. Може би аз съм тъп в събота сутрин (когато съм се събудил, тогава е сутрин, мня), пък може би ти трябва да помислиш малко върху начина си на изразяване.

    Никой не е прекалено тъп за фейс, примери мога да дам много.

    Българина не прави нищо, защото (с риск да се набутам в полемика за която нямам време и нерви) повечето спадат в няколко категории, които са от сорта на: мързи го да направи каквото и да е било; страх го е да направи каквото и да е било; опитва, но го мачкат... you catch my drift. Познавам много малко хора, които наистина правят нещо, но то е с толкова много жертви и компромиси, че аз лично не бих се хванал (както се разбра и отгоре - weakling).

    Наистина не разбирам увереността ти, че с този пост ти правиш нещо, за да се оправи положението. С такива постове се присъединяваш към ракиените чичовци и патриотите с боксовете. Имаме нужда от интелигентна критика, от конструктивно мислене, а не от неврастенични постове, за които после трябва да се казва "ама аз исках да кажа". След като си казал нещо и малко след това казваш "Не сте разбрали. Всъщност аз исках да кажа...", то първото изказване е било безсмислено.

    Ако искаш да правиш нещо, прави го добре, смислено, конструктивно. Това отгоре не е такова.

    ОтговорИзтриване
  8. Не го и твърдя. Това е дозата хейт, която спасява от изпушване. Като цяло не мисля, че с подобни неща се прави кой знае какво. По-добре действай навън, когато общуваш с хората. Аз се старая да го правя и ми се получава сравнително често.
    Иначе съм съгласен с теб :).

    ОтговорИзтриване
  9.  А ти драги ми Темелков, по пример на гореописаните животни, риташ кат свиня у кочина, вдигаш малко прах (едва ли всъщност) и утре ще си запалиш колелото, за да отидеш покорно на лекции или на работа. Вярваш или не, се превръщаш бавно, но сигурно, в един прекрасен бурен пламък, който ще изгори за нула време, след това просто ще си ходиш на работа, пак толкова примирено като гореописаните.
    Ако ли искаш да направиш нещо - прави го, действай!

    и нека вметна за твое успокоение, хората не са животни!

    ОтговорИзтриване
  10.  Пуйките не могат да четат.

    ОтговорИзтриване
  11.  Ъ-ъ-ъ-ъ. Да ти кажа, аз правя точно това, което искам да правя и в работата си и като цяло, тъй че за момента не виждам опасност да се превърна в примирено животно.
    И нека вметна за твое неразположение, че хората се държат като животни, за съжаление прекалено често.

    ОтговорИзтриване