27 май 2011

Модна тенденция

Една тенденция витае в пространството от няколко години и сякаш все по-често се оказва, че това наистина е популизъм. А може и думичката да не е подходяща и да трябва да го нарека анти-популизъм. А може и да си въобразявам, да съм леко вманиячен и да имам психично разтройство. 
Най-вероятно ще да е това, ако вярваме на статията на в. Дневник от днешният брой. Тя носи гръмкото заглавие "България се оказа с най-много самоубили се в Европа". Честно казано още докато четях статията си мислех, че има нещо гнило, защото помня, че в статистиките от преди няколко години бяхме дори под средното ниво за Европа по тези показатели. Когато стигнах до секцията с коментарите на статията се убедих, че не съм аз грешния. Там потребителят Yard е публикувал линк към данните на Евростат, които показват, че по последни данни от 2008 г. България е точно наравно със средният брой самоубили се за Европа - 10.1 на 100 хил. души. По-обстоен преглед на данните има при Юруков, който най-любезно ме е цитирал за заглавието на статията си.
Данните, които са цитирани от Дневник са на Българският Хелзински Комитет. В прессъобщение от вчера четем за силно притеснителната тенденция, както и за опасността за децата ни. И точно тук стигам до момента, в който криткувам, и в. Дневник, и БХК за неадекватното заглавие. От данните на комитета става ясно, че България е водеща по успешните опити за самоубийство. Това ще рече, че в България процента успешни самоубийства е по-голям отколкото другаде. Според данните една четвърт от опитите са успешни. За Европа успеваемостта е в един от 10 случая.
Така казано статистиката звучи също толкова негативно, но има далеч повече логика. Ще използвам данните на Евростат, за да дам пример. Както споменах там става ясно, че в България през 2008 г. средно 10.1 на 100 хил. души са се самоубили успешно. Проста аритметика - имало е 40.4 опита за самоубийство на всеки 100 хил. души. За сравнение, в страната с най-лош показател Литва, цифрите са следните - 30.7 на 100 хил. души са се самоубили успешно, а ако се позоваваме на данните на БХК, ще стигнем до извода, че в Литва опит за самоубийство са направили 307 от всеки 100 хил. души. Иначе казано - 7.6 пъти повече опита.
Останалата част от статията и изявлението не искам да коментирам, тъй като нямам данни за психичното здраве на българина. Въпреки това съм почти убеден, че изказа отново е пресилен. Нямам нищо против БХК, дори се надявам да работя съвместно с тях по един студентски проект, но въпреки това, за пореден път, чувам адски пресилена негативна информация от организацията. Да, положението в България е далеч от розово, но не смятам, че трябва да се дава само негативната информация. И без това всеки ден сме заливани от отрицателни новини, нека поне малко ги смекчаваме, защото в един момент може и да надминем Литва, особено ако качеството на живот в България продължи в същия дух с развитието си.
Особено много се дразня и на постоянното негативничене от страна на медиите. Да, България е кочина и е последна дупка на еврокавала, но въпреки това и ние сме някои, и ние сме част от нещото. Писна ми да слушам, че сме малка страна, че нямаме пари, че няма работа, че сме тъпи, че сме дебели, умираме млади и т.н. и т.н. Хората, които виждам всеки ден са умни, работят, учат, четат редовно, изглеждат нормално и дори най-простите са на средно ниво. Познавам не повече от 20-ина човека, които казват, че не четат. Не познавам никой, който е искал да се самоубие.
Моята България е зле, но е далеч от медийното зле. Моята България е място, което си заслужава, въпреки че ми се ще да псувам и много голяма част от приятелите си, когато стане дума за емиграция. В моята България хората се борят, трудно им е, но си казват, че има защо. Нека и медийната България стигне до това ниво, така ще има поне един лъч надежда за силно вярващите в телевизора хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар