28 юни 2011

Elevation 2012 - пет причини, поради които трябва да се случи

В типичен за женско списание стил представям пет елементарни причини, поради които съм твърдо убеден, че трябва да има Elevation Festival и през следващата година. Казвам това от гледната точка на човек, който е посетил 30-40 големи* концерта и фестивала в България за последните 4 години.

Причина първа: Мащабите

По света има малки, средни и големи фестове. В България най-големият фестивал е Spirit Of Burgas, който събира по не повече от 15-20 хил. души публика и се провежда на плажа. Това се води среден фестивал, а и Spirit-а е плажен фестивал. Плажните фестивали пък си имат своите особености.

Elevation има намерението да бъде голям фестивал. Публиката на един голям фест се измерва в десетки хиляди, а след няколко години история и в стотици хиляди. Elevation събра 13 хил. души публика още на първото си издание, като сред присъстващите имаше и не малко чужденци. Този старт показва, че когато натрупа популярност и опит, фестът може да събира и публика, измервана със 6 цифри.

Причина втора: Групите

На Elevation 2011 почти видяхме едни от най-големите и комерсиални имена на музикалната сцена в момента. 30 Seconds to Mars и Jamiroquai са меко казано желани групи, за които промоутърите се избиват. Доказателство за това са тур разписанията на двете групи. По-”малките” групи на Elevation бяха от такъв ранг, че на Spirit Of Burgas биха били хедлайнъри. Cypress Hill, Dog Eat Dog, Stereo MCs, Morcheeba - все големи имена, а последните дори бяха хедлайнър на Park Life - малък фест в София, който май умря.
Ако седнем да си мислим какви групи бихме могли да видим догодина, то най-много да получим главоболие. Вероятността след 5 години този фест да бъде един от големите и популярни фестове в Европа е огромна, което би могло да доведе още по-големи имена.

Причина трета: Мястото

На всеки, който твърди, че има място в България, било то и между три планини, където 100 километров вятър да е ежедневие, препоръчвам да се гръмне или да се върне в началното училище. Честно казано това е първият фест, на който наистина се изкефих на мястото, тъй като беше достатъчно широко, че да има място за всички, и достатъчно красиво, че да има какво да зяпаш между групите.
И ако някой е следил внимателно интервютата от Sonisphere Sofia 2010 би трябвало да помни, че София е избрана за заснемане на DVD-то на голямата четворка и заради Витоша, която украсява гледката от стадион Васил Левски. По тази логика на Elevation могат да се снимат изключително впечатляващи DVD-та и това беше първата мисъл, която ми мина през акъла, когато видях сцената и прекрасната планина отзад.

Причина четвърта: Организацията

Ако трябва да си говорим честно за организацията на Elevation 2011, ще стигнем до извода, че първият Spirit примерно беше с много подобни изцепки. Край Разлог имаше адски недомислици в организацията на движението, парковете, пропусквателния режим и т.н. - факт. За сметка на това имаше огромен паркинг, така че никой да не остане без място. Имаше къмпинг, който струваше 20 лева за 4 човека в палатка и осигуряваше ток, вода и тоалетни - нещо невиждано в България до момента. Тоалетните в самата фестивална зона също бяха адски много и никой не е чакал за тях, нещо, което винаги се случва на концерти у нас. Изключвам басовете по време на Hurts и твърдо заявявам, че звука беше най-хубавият, който съм чувал на открито до момента.

Причина пет: Фестивалният дух

Въпреки опитите на много родни фенове да си втълпят, че Kavarna Rock Fest и Spirit Of Burgas са истински големи фестове, не мисля, че това е така. В Каварна сме на гадно поле, насред някакъв град от селски тип. В Бургас сме на плажа, в голям град. Това убива чувството, което имаш когато си далеч от цивилизацията и целият свят се състои от фестивалната зона с всички забавления вътре и къмпинга, където (може би) ще се пльоснеш в ранни зори, за да заредиш за следващия ден. Аз лично за първи път се почувствах на истински фестивал като тези, които гледам в YouTube, точно в Разлог в петък. Ако фестът се случи и догодина съм убеден, че това чувство отново ще го има, а аз определено искам да го чувствам и в България.

Честно казано целият хейт, който се изсипва над организаторите, и в момента идва малко в повече. Да, провалиха се, но това не пречи да направят нещо смислено догодина. Или пък да го правят в следващите 20 години и българският Elevation да стане новият Exit за Балканите. Единственият начин да се разбере дали има някакъв начин това да се случи е да се даде шанс на организаторите, за да изпълнят грандиозните си планове.

PS:
Има още 50-ина човека, които са на моето мнение и са се събрали във Facebook. Заповядайте и вие.

*Думичката "голям" и производните й би трябвало да се четат като скъпи на повечето места, макар че точно на това не.
Снимки: Loop Elevation

24 коментара:

  1.  
    Ако наричаш това фестивал... Аз съм зелен слон на колела :) Един ИСТИНСКИ фестивал е 3+ дни, има поне 50 групи, има медицински пунктове, охрана, има поне един голям базар за дрехи, музика и мърчъндайз... Нямало е "фестивал" в България, който да е отговарял на тези изисквания. В България имаме 1-2 поредни дни с концерти(!) по 4 групи на вечер в някой стадион(а това е престъпление!) или пък 4 973 никому незнайни групи в някое жалко местенце... Spirit of Burgas e панаирче. :) Единствено Kaliakra Rock Fest може да се счита за бъдещ фестивал, защото условията са добри, групите се множат с всяка година и са все добре подбрани, цената винаги е обмислена и подходяща и си личи, че ще става все по-добре и по-добре.  
     

    ОтговорИзтриване
  2. Явно не обърна внимание, че говоря за чувство и потенциал. Прав си, че фестивал от британски тип в България не е имало досега, а и едва ли ще има скоро. Просто смятам, че точно събитието в Разлог има шанса да стане истински фестивал, стига да му се даде такъв.
    За Спирита не съм съгласен, тъй като той е плажен фестивал, който по европейските представи е среден по размер. Като такъв е на нивото на другите плажни фестове в Европа, и като размер, и като групи. Може би само броят им отстъпва, но не с много. Цената му смятам за адекватна - 120 лв.
    Каварненският фест дори не се цели към нещо голямо, според организаторите му, но въпреки това изгради традиции и създаде име, което само ме радва. Надявам се да расте все така непринудено и с адекватни промоутъри.
    Основния плюс на Елевейшън е рангът на групите - сред най-вървежните и в световен, и в български мащаб, като това не се отнася само за главната сцена. Точно това и докара 13 хил. Души още първия път, което за мен е успех.
    Главната ми идея е, че трябва да подкрепяме подобни събития, за да се утвърдят и да станат по-добри. За това трябва опит, който за момента никой в България няма.

    ОтговорИзтриване
  3. Ок, съгласнА, че Elevation има бъдеще и потенциал да стане нещо голямо, просто се издразних от използването на думата "фестивал" - напоследък го ползват за всяко събитийце в България, което дори не наподобява истинските фестивали. :)

    П.П. 120 лв за Спирит-а? Вярно? За десет банди, от които 2 съм чувала? И не, не е в мен проблемът, просто всяка година групите са доста убити... За сравнение, да, европейските фестивали са доста по-скъпи, но да вземем един от по-евтините - With Full Force - 80 евро за 60+ групи, сред които BFMV, Bring Me The Horizon, Kreator, Hatebreed, Moonspell, Agnostic Front, etc.. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Crimson za sujalenie ako ot grupite na Spirita si chuvalA samo 2 - problema ne e w popularnosta na grupite a v tvoeto predpo4itanie za muzika.

    Normalno e evropejskite festivali da sa po-skupi.
    Platejosposobnosta na horata e suvsem razlichna v sravnenie s pladejposobnosta na bulgarina. Taka 4e cenata za Bulgariq e poweche ot dobra.

    ОтговорИзтриване
  5. Pojelavam ot wse surce da produlji festivala!

    Za sujalenie godina sled godina se natukwame na edin i susht problem s organizacia i firmi koito se opitwat da prawqt neshta za koito nqmat i naj-malka predstava.

    Za da se naprawi festival kato horata w BG, purwo trabwa da sednat organizatorite i da se konsultirat s podobni ot cala evropa i da posledvat suweti na hora koito se zanimawat s tova ot godini.

    Samo s jelanie ne6tata ne stawat.

    Vuv vash stil moga da kaja kato 4ovek posetil okolo 30 koncerta i festivali minalata godina i vrushtash se sega ot edin ot naj-golemiet i popularni festivai v sveta, ima dosta vreme i seriozna rabota dokato se stigne do festival w BG

    Organizatorite trabwa da si stupqt zdravo na krakata i da se zaemat sus seriozna podgotowka koqto ne samo da privle4e hora wednuj (osobenno chujdenci) a i da zadurji interesut im.

    Sumnqwam se che kojto i da bilo festival v BG she nadhwurli nqkoga 5 cifrenna brojka i to po-skoro w sredniqt diapazon, no pojelavam uspeh

    ОтговорИзтриване
  6. Izvinqvam se za Latinicata (vidqh pravilata), no nqmam Kirilica

    ОтговорИзтриване
  7. ne zamazvaite polojenieto..organizatsiqta se izvur6va ot pro-ta...a pod-izpulnitelite sa regionalni selqn4eta-amatiori...smenete sistemata,ili zabravete za festove 2012...2013 i t.n

    ОтговорИзтриване
  8. добре, добре, разбрахме, че не харесваш Спирита :)

    ОтговорИзтриване
  9. С първата част на поста съм съгласен, но с втората никак. Това, че не си чувала групите е твой проблем. Аз вече 3-а година имам причина и в трите дни да съм там и то не само за по една група. Цената от 120 лева смятам за адекватна на нашите условия, тъй като едно е да имаш фест с 10-15 хил. посетители, друго е със 100-150 хил. посетители. Чисто като приходи.

    Извинявам се за половата грешка :).

    ОтговорИзтриване
  10. Абсолютно съм съгласен с целия коментар. По-скоро апелът ми е да дадем шанс и време. За тези неща е нужен опит. Не знам дали си запознат с историята на едни от най-големите фестове в Европа, но всеки от тях е имал известни проблеми в началото, като с годините са станали по-добри. Това е пътят :).

    ОтговорИзтриване
  11. Всъщност харесвам Спирита и то доста. Просто той е плажен фест, а не голям и на полето, като Elevation. А аз искам на такива фестивали да ходя.

    ОтговорИзтриване
  12. zna4i sled 20 godini 6te te pohvalim za tova koeto si napisal....

    ОтговорИзтриване
  13. Не разбирам общото между плажен и голям. И щом е така, пиши на какъв фест искаш да ходиш ти, а не прави опити за задълбочени анализи на тема "истински фестивал" Нищо лично, просто е подвеждащо.

    ОтговорИзтриване
  14. Приятелю, не може да говорим за ранг на групи при програмиране на фестивал. Може да говорим единствено за степен на популярност у нас. Защото българите са основния процент посетители. Това което се слуша и харесва в Англия, определя ранга на групите, защото това е родината на музикалния бизнес. У нас настроенията са свръх различни дори от съседна Румъния, какво остава за останалата част на Европа. Давам ти пример с лайнъпа на фестивала Рокнес в Шотландия, който миналата година получи награда за "Най-добър фестивален лайнъп" в Европа. Fatboy Slim, Leftfield, The Strokes, Pendulum,
    Vampire Weekend, Doves, Ian Brown, Booka Shade, Dave Clarke, The Bloody
    Beetroots, Vitalic, Aeroplane, Plan B, Dan Le Sac Vs Scroobius Pip, The
    Cuban Brothers, Dub Pistols, The Japanese Popstars, Hadouken!, 2manydjs,
    Soulwax, Friendly Fires, Chase & Status, Boys Noize.
    Кажи ми сега фестивал с тези групи дали според теб ще си избие разходите за организаторите му. Не ми казвай кое ти харесва на теб, защото това си е бизнес и крайната му цел е да се изкара на печалба. Добрия промоутър програмира фестивала според очакваната публика и всичко друго е игра на руска рулетка. Пиша ти не от гледната точка на човек посетил 40 концерта в България, а от тази на професионално ангажиран с тази дейност човек.
    Понеже споменах Румъния, само да вметна, че техния голям фестивал започва в петък. Влез и разгледай лайнъпа и ми кажи впечатлен ли си и би ли отишъл до там. Последното му издание отбеляза най-много публика в дните когато на главаната сцена излязоха The Killers и на следващия ден когато там бяха Franz Ferdinand. В останалите дни когато излязоха Moby, Orbital, Megadeath и Carlos Santana беше рехаво. Тук щеше да е точно обратното. Така че вкарването на лични пристрастия или робуване на имена от световната сцена може да се окаже пагубно за програматор на фестивал.

    ОтговорИзтриване
  15. Като начало да видим дали този "фестивал" ще продължи да съществува. При съпътстващите проблеми започвам да се съмнявам. Не е много сигурно дали догодина ще намерят спонсор (то тази го намериха доста късно).
    А иначе места в България където може да се проведе подобен фестивал са много, но реално това е едно от добрите - място за сцена, къмпинг и пакинги бол. Налични достатъчни места за спане - хотели, комплекси, къщички (мутрите се постараха по въпроса). Истината е че след такъв провал ще им е най трудно да се изправят и да изградят доверие за втората година. Да не забравяме, че и финансовите резултати ще са доста на минус така че имам извесно съмнение, че Елевейшъна за жалост ще си остане повече събитие отколкото фестивал.

    ОтговорИзтриване
  16. Въпрос на гледна точка. И моля да пишете на кирилица.

    ОтговорИзтриване
  17. Умишлено използвам словосъчетанието истински голям, което ще рече, че Spirit-а не е голям в реалния смисъл на думата, а не че не е истински фестивал. Специално за Spirita имам много негативни впечатления и от тоалетните и от къмпинга, които дори не споделям аз. Частта със звука не зависи само от техниката, а и от екипа. Честно казано на последния Spirit само на Prodigy и Unkle звука не ми направи впечатление с кофти моменти.
    Явно и ти не си особено информиран, затова няма да коментирам останалите ти изказвания - просто няма смисъл :).

    ОтговорИзтриване
  18. Абсолютно съм съгласен! Винаги трябва да има втори шанс! Нещата, които стават по-трудно, стават по-трайни и по-стойностни!

    ОтговорИзтриване
  19. Ми аз па си ходя на фестове в Холандия. Не са големи, даже никак, но пък са качествени (визирам имена и стилове музика). Фестивала се прави от лайнъп-а, всичко останало е на втори план. Гласто като вечно е в тиня и потоп, не знам това да е накарало феновете да спрат да ходят всяка година там. Да не говорим за мастодонти от ранга на Roskilde (DK) и Rock Wrechter (B), които са в прашните полета и вечно има недостиг откъм WC и всякакви други удобства, но човек само като им види лайнъп-а и забравя за всичко останало. Или пък Сигет (H), Benicassim (Spain) или КаZантип (UA), които продължават по 2 седмици, като последния чак и месец, при това на плажа, а не е да речеш в Англия или Германия, а е "забит" чак в Украйна. Важна е фестивалната атмосфера, и мерките за безопасност, а не толкова удобствата и организацията

    ОтговорИзтриване
  20. Принципно е така, но все пак трябва да има някаква организация, така че да не стават фалове :). А на Elevation най-якото е, че имаше обстановка, което е и основната причина да искам да се случи отново.
    Лайнъпа, обаче идва с времето, поне при подобни събития. Както на Спирита му трябваха няколко години, за да стане достатъчно популярен, че да дойде Моби, така и този фест може да стане достатъчно популярен за още по-големи групи.

    ОтговорИзтриване
  21. Основното на плажните фестове е, че са ограничени откъм пространство, тъй като плажа не е като набор полета. Другото е, че носят едно специфично настроение, което е характерно за морето.
    Големите фестове са тези с по 100-200 хил. посетители, които се провеждат на огромни пространства, имат по няколко сцени и адски голям списък с участници.
    Още в първата точка съм изяснил, че Elevation е първият фест в България, който има потенциала да стане голям, като Glasto или Exit, примерно. По-късно споменавам, че се почувствах като на фестивал от този тип - на полето с мнoгoто хора и групи - за първи път. Никъде не съм говорил за истински или неистински фест, в смисъла, че другото не е фест ;).

    ОтговорИзтриване
  22. ave hora za6to heitvate taka spirita i kavarna li4no az do sega ne sym propuskal spirit i e mnogo dobyr /panair bilo i neznam si kvo mi ok vypros na vkus i mnenie ne mislite li 4e e po dobre da se radvame kolkoto pove4e tolkova po dobre az nqmam ni6to protiv vseki edin fest nezavisimo kym kakva muzika e orientiran typo e da opluvate festove koito se provejdat v edna i sy6ta dyrjava v slu4aq na6ata radvaite se 4e se mnojat

    ОтговорИзтриване
  23. brato koe na Cypress Hill ti izglejda po malka grupa THE FUCK :D

    ОтговорИзтриване
  24. Da ne govorim 4e 2riq den ne se sastoq :D a Jamiroquai ne e presistval :D

    ОтговорИзтриване