29 юни 2011

Социален експеримент четвърти - Google +

Google е добре известна с трагичния си опит в създаването на социални мрежи. До момента компанията има три проекта за социалки, които са меко казано провали. Това са Wave, Buzz и Orkut - сайтове, които малко хора помнят днес. Тайната на вдъхновяващия неуспех на Google се крие във факта, че и трите им опита имаха прекалено сложни концепции, които останаха неразбрани от потребителите. Сега обаче е време за четвърти опит - Google +, който изглежда доста по-добре, поне според представените основни функции.

Circles: Споделяй важните неща, с важните хора

Най-впечатляващата функция на Google + са така наречените кръгове. Това са буквално кръгове от приятели/контакти. Така ще може да се отделят в отделни кръгове семейство, колеги и съученици, например. При сподлеяне на съдържание ще е изключително лесно да се укаже с кого да се сподели то.
За разлика от Facebook, групирането на контактите в Google + ще бъде изключително лесно. От потребителя ще се иска само да придърпа с мишката контакта към кръга, в който иска да е, а Google ще помага, като предлага контакти за всеки кръг.

Sparks: Новините идват сами

Sparks е машина за споделяне, според Вик Гундотра - вицепрезидент в Google. Със Sparks се добавят интереси към профила, а Google намира съдържание в Интернет, което си мисли, че ще допадне на потребителите. Това може да са книги, музика, видео, блогове и др. Също така може да се отбележи много лесно като интерес чуждо съдържание. Как точно ще е реализирана тази идея е изключително интересно, тъй като звучи като нещо качествено ново, а не подобрение на старо.

Hangouts: Видеочатът не е опасен

С Hangouts Google се опитва да даде малко по-позитивен изглед на видеочата, който сякаш не е много популярен сред потребителите. С тази функция ще може лесно да се стартира видеочат в браузъра с всеки контакт. Момента, в който това стане всички хора кръга, в който е контакта, виждат, че има видеоразговор и могат да се включат. Според TechChrunch системата на Google е достатъчно интелигентна, че да фокусира вниманието ви към този участник, който е най-интересен. Най-готино реализираната функция в Hangouts е споделянето. Ако искате да споделите клипче, то може всички участници да го гледат едновременно и да го обсъждат докато върви.

Mobile: Всички сме в движение

Мобилните функции на Google+ са доста разнородни. Не е учудващо, че можете да отбележите за всеки пост къде се намирате, нито че имате функционалност за чат през всякакви мобилни устройства и чрез SMS. Вниманието привлича функцията Instant Upload, благодарение на която всяка снимка или клипче, които снимате с телефона си се качват автоматично в облака и се запазват в личен албум. След това споделянето е въпрос на секунди, в които да укажете кой кръг ще вижда снимките ви.

Интересен факт около Google + е това, че зад дизайна стой не кой да е, а Andy Hertzfeld, който е един от оригиналните членове на екипа работил по Apple Macintosh в началото на 80-те. Не знам дали е заради това или просто Apple го направиха модерно, но изчистеният дизайн на социалната мрежа ми допада адски много. 

В момента достъп имат избрани потребители, а за всички останали Google + ще е достъпна съвсем скоро.

5 коментара:

  1. До момента Google все излизат с много интересни и общо взето нови идеи. За опитът им за социални мрежи общо взето малко хора са чували. Което е жалко, защото едно нещо може да стане по-добро само ако потребителите му искат то да се промени. По тази причина и ми харесва отношението на Google понеже те явно се интересуват от това какво точно искат потребителите от една социална мрежа и нагаждат концепцията си спрямо това.

    Изглежда изключително интересно и определено ще се пробва. Да се надяваме, че реализацията ще е толкова добра, колкото и звучи.

    ОтговорИзтриване
  2. Все пак трябва и мотивация, за да започне потребителската маса да използва дадена услуга. В случая я има и медиите вече лапнаха въдицата (включително и аз), което пък допълнително мотивира потребителите и ще помогне на мрежата да стартира. А за идеите е ясно, че Гугъл ги имат в изобилие, иначе нямаше да са най-големите.

    ОтговорИзтриване
  3. Трябва си и да има нещо което да ги привлече на пръв поглед. Както изкараха хората от Myspace и минаха към Facebook. Тук мисля, че това ще са кръговете.
     
    И покрай wave-а имаше много реклами и там разчитаха потребителите сами да канят други и така да расте мрежата, но изобщо не се получи. Но в момента, при всички промени по самата страница на Google, дори и да не си чул нищо, много хора ще се поинтересуват какво точно става. Този път наистина са се приготвили за много по сериозен опит в тази сфера. 

    Google са толкова напред, че са едва ли не "принудени" да си търсят място в други сфери за да се разширяват. И това точно води до многото нови идеи. Конкуренцията винаги е хубаво нещо.

    ОтговорИзтриване
  4. Ама че хубав коментар. Напълно съм съгласен и нямам какво да добавя, освен, че се надявам да Гугъл да успее.

    ОтговорИзтриване