09 юни 2011

Nokia E7 - методи на комуникация

Ти пък що пишеш за телефон бре?

Ако ми се въртите пред очите или туитър акаунта, то 100% сте разбрали, че съм един от тестърите на Nokia E7. Телефонът е в мен за месец и имам задачата да си кажа мнението, без никакви задръжки. Смятам точно това и да направя в няколко поста, като искам да сте сигурни само в едно - не съм от хората, които си жалят техниката.

Power user OVER 9000!

А как точно се получава не-жалене на техника? Да започнем с това, че от момента, в който телефона попадна в ръцете ми и му сложих SIM картата той не е спирал, с изключение на няколко часа, в които нямаше батерия. Първата ми работа, след като го взех, беше да туитна, че е у мен, като се възползвах от най-яката QWERTY клавиатура, която съм виждал в мобилен телефон. Втората ми работа беше да се закача към контакт, да включа Wi-Fi-то от компютъра и да нападна Ovi Store.

Ovi Store, приложения и мъки.

Ovi Store е едно отвратително място. Още на етап сваляне си пролича, че софтуера на Nokia вече е остарял. За щастие до края на юли в магазина се предлагат 20 безплатни игри, които спестяват 100-ина лева. Само че от тези игри голяма част са по над 100 MB, което явно тормози телефона. Когато се сваля игра просто няма как да се прави още нещо с устройството. Най-лошото е, че на няколко пъти телефона заби насред свалянето и още няколко насред инсталацията. А пък тя се случва отчайващо бавно. Дори програми, които са по-малки от мегабайт отнемат минути. Сравнено с Android и iOS, тук Symbian не просто изостава. Освен другото Ovi Store е доста беден откъм приложения, които си заслужават парите. Няма истински Twitter клиент, нито RSS четец.
Вграденото приложение Social Networks има доста потенциал, който не е реализиран. Facebook клиента дава странни съобщения, за сметка на това Twitter клиента е повече от приличен. Основния минус на приложението е, че е адски бавно. Всяко действие отнема прекалено много време независимо дали сте на 3G или Wi-Fi. Адски странно е, че свързването на контакти с Facebook и Twitter слага снимка на контакта, която е адски малка, докато в указателя е хубаво да има голяма снимка, за да не гледате пиксели докато ви звънят. Споделянето на снимки директно от телефона никога не е било по-лесно - буквално снимате, натискате бутончето и изчаквате. Но и тук има недомислица - в Twitter се появява директно линк към TwitPic, а във Фейсбук просто снимка, без никакъв вариант да добавите коментар или описание.
Като споменах снимки, да спомена, че камерата е адски зле. 8mp камера, която прави хубави снимки само в перфектни условия. Фиксираният фокус е най-голямата глупост на Nokia. За сметка на това, снимките които се получават са адски добри, а клиповете изглеждат добре дори на голям екран. Имате вграден редактор на снимки, който има всичко необходимо в движение. В добавка имате и видео редактор, който още не съм тествал както трябва, но изглежда също приличен като за мобилно приложение. Отново единственият проблем е, че всичко се случва по-бавно от желаното.
Основните приложения, които ползвам аз са Foursquare, Opera Mobile, Skype, Snaptu, Swype, Mobbler, AccuWeather и приложенията на Дневник и Капитал. Абсолютно всичките са добри, но имат проблеми със скоростта. За нещастие Skype трябва да върви самостоятелно на телефона, иначе се изключва. Foursquare зарежда прекалено дълго, а приложенията на Дневник и Капитал са разочароващи.
За сметка на тях Snaptu, Opera Mobile, Mobbler и AccuWeather работят без грешка. Със Snaptu сте в час със основните новини, които ви интересуват, социалните мрежи и RSS фийдовете на някои от най-големите информационни сайтове. Има и интеграция със Google Reader, която при мен не сработи. Opera Mobile трябва да е първото приложение, което изтегляте, защото вградения браузър на Symbian е меко казано зле. С Mobbler се отчитате на Last.FM, а с AccuWeather знаете кога ви трябва чадър. Последното приложение има и Widget на главния екран, който е адски удобен. За бързо и лесно използване на on-screen клавиатурата ви трябва задължително Swype, като към него инсталирате български речник. С това приложение пишете, като само плъзгате пръста си по нужните букви.

Поща, говорене и SMS-и.

Една от основните хвалби на Nokia е мейл клиентът на E7. Е, има защо да се хвалят хората. Телефонът има съвсем адекватни настройки за Ovi Mail, Yahoo, Gmail, Hotmail и хубавата изненада - abv.bg, dir.bg и mail.bg. Освен това можете съвсем ръчно да си въведете и всякаква друга поща, която пожелаете. Имате настройки за това кога да се случва автоматичната синхронизация - в кои дни от седмицата и часови интервал, както и през колко време и дали да зарежда само заглавията или целите писма при синхронизация. Освен това можете да добавите ваш "подпис" за мейла си, което е доста удобно. Самите мейли се четат доста добре, а отговарянето е песен, благодарение на гореспоменатата QWERTY клаватура. И последно за мейла - всяка поща, която се синхронизира с телефона ви, може да си има widget на главния екран, в който виждате последните два мейла и колко непрочетени писма имате.
Основната функция на телефоните е да се говори. Nokia E7 се справя повече от чудесно с тази функция. Указателя е доста удобен, като присъства и любимата ми опция на Nokia - когато искате да наберете мама, просто написвате 6262 и мама изскача отгоре, за да цъкнете набирането. Хубавото при разговори е, че микрофона на устройството явно е силен и рядко се налага да повтаряте, а и слушалката е доста добра, така че дори на концерт чувате какво ви говорят, което е безценно.
Входящата кутия за SMS-и и т.нар. Conversations са копирани от Apple, но пък така визията е повече от полезна. С тази клавиатура писането си е направо удоволствие и SMS-ите стават една идея по-приятни, което води до много разговори с SMS-и, които се проследяват по-лесно в режим Conversations.
С това се изчерпват най-най-най-основните софтуерни особености на Nokia E7. Както виждате има доста трески за дялане, но въпреки това употребата на телефона е удоволствие. Очаквайте включване посветено повече на хардуера, както и допълнение на софтуера, тъй като изпуснах да разкажа за някои доста интересни функции на телефона.

11 коментара:

  1. няма нужда от коментар - iphone #1 :))

    ОтговорИзтриване
  2. А, не съм съгласен. iPhone е номер много. HTC Sensation е #1.

    ОтговорИзтриване
  3. Borislavarsenal09 юни, 2011 22:05

    telefona si e super i tva 4e nqma mnogo prilojeniq v ovi store ne e vqrno az sam v angliq ima bezbroi igri i drugi prilojeniq za svalqne i to free i stava priemlivo barzo neznam moje bi v bg e po-zle

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, ще те помоля занапред да пишеш на кирилица.

    Написал съм, че няма много приложения, които си заслужават парите. Аз лично се сещам за по 10-ина приложения, които бих платил за iOS и Android, макар че не съм ползвал за по-дълго нито една от системите. Докато за Symbian се сещам само за едно, за което се замислям дали да не си го купя, а ползвам Nokia от доста години.
    Разлика между страните няма, като изключим цените, които тук просто са в лева :).

    ОтговорИзтриване
  5. хм, аз нещо не успях да синхронизирам mail.bg

    ОтговорИзтриване
  6. а, видях го... къде ли съм гледала преди :)

    ОтговорИзтриване
  7. Интересно е да се прочета за един от последните модели на Nokia със Symbian.
    Nokia правят страхотни телефони, а също и едни от първите достъпни смартфони. Факт обаче е, че доста изостанаха на фона на конкуренцията и то не от към качество на самият телефон, а по скоро на операционната му система. За това говори и бъдещото им преминаване към Windows Phone 7(+).
    (Жалко, че не минаха към Android)

    И все пак от Nokia продължават да правят доста интересни неща.
    Оvi store-a се появи по-късно от Apple App Store и все още расте - има доста повече приложения в сравнение преди година.

    Също така поздравления за новата ти работа.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за коментара :)

    Честно казано Нокия изостават и хардуерно, като се има предвид цената. Един дисплей съвременен смартфон не прави.

    ОтговорИзтриване
  9. Нокия изостават във всеки един аспект.

    ОтговорИзтриване
  10. Вече не. Вече не. Новите им модели са повече от адекватни. Машината там пак се завърта :)

    ОтговорИзтриване
  11. Nokia направи си изгуби пазарния дял заради грешна стратегия и избор на софтуер за мобилните си телефони. 

    ОтговорИзтриване