20 февруари 2013

Пост-ББ

Евалата, протестиращи, свалихте правителството. Как се чувствате? Предполагам е прекрасно, усмивки по лицата ви, ликувате и искате да го отпразнувате. Не е ли така? Ама защо, нали свалихте ужасното правителство, защо не сте щастливи? А, чакай вие срещу високи сметки за ток протестирахте, нали? Ама защо викахте "Оставка" тогава?

Протестите
Странна работа са родните протести. Една дълга и обичана от мен тема, по която не мога да постигна дори вътрешен консенсус много често. Върха на странностите обаче са последните протести по повод "скъпия" ни ток и лошото определяне на цените му. Разбирам мотивацията на протестиращите, да не си помислите друго, но пак ми убягва къде точно са си завряли главите преди да излязат на улицата с такава глупост.

За това колко застреляно глупави са протестите срещу ЕРП-тата няма да говоря. Дойче Веле се погрижиха в много силна статия, която омешва физика, икономика и здрав разум. Лошото на протестите е, че изначало те нямаха цел. Нямаха ясни изисквания, нито крайни резултати, за които се бореха. Цялата работа беше като протест, за да има протест, защото сме бедни. Разбираемо, но глупаво и далеч от "гражданско".

Правителството
След дни на викове "Оставка" тя изневиделица взе, че дойде. Часове по-късно дойдоха и защитниците на пожарникаря, на които изведнъж им домъчня. Тъпи хора, защото явно не осъзнават каква прекрасна политическа врътка спретна обожавания шампион по рязане на лентички. След като напомня, че по план график трябваше да има избори това лято, се чувствам длъжен да отбележа, че за ГЕРБ тези избори бяха изгубени.

Причината е, че народното доверие към паритята-спасител и ББ-месията бе поело стремглаво надолу. Обяснимо явление, което не би изненадало и маймуна. "Лошото" е, че докато доверието за ББ падаше, доверието за другите политически сили не се увеличаваше и по последни сметки изборите щяха да доведад до някоя странна коалиция. А ББ не иска коалции, иска неговата партия да е отгоре на 100%.

Сегашната оставка на правителството е един вид урок за материала, с който да осъзнаем, че алтернативи няма. Не че ББ е нещо по-добро от БСП, ДПС, Кунева и другите любимци, но поне сме му свикнали. По повода на материала е ясно, че ще му стане мъчно, когато види от какво трябва да избира новите грабители. И пак кротко и мирно ще си избере ГЕРБ, за да бъде зле, ама поне познатото зле.

Бъдещето
И ако вчера Бойко нямаше да се даде на Станишев, нито да избяга от отговорност, то днес той подава оставка. Ако днес не иска да има общо със служебното правителство, то утре вероятно ще го предвожда. Ако утре няма да участва в следващите избори, то вдругиден пак ще е премиер. А протестите ще си продължат, защото е важно да имаме гражданска позиция и да я изразяваме като истински свободни граждани. Далеч по-важно от това да помислим какво искаме и да създадем една свястна алтернатива.
_______
Снимка via @veselyak в Twitter

2 коментара:

  1. Любовен романс и дрмама е днес. ББ се разсърди, че не сме го обичали и си тръгна на пук. Каза ни, че нии по-добър от него няма да си намерим и сме глупци да изпуснем тоз чуден човек (построил градинки, спортни зали и магистрали) да си отиде от живота ни. И с трик, познат на всички жени от поколения насам се фръцна та си тръгна.

    У българският нрод се надигна мъжество - усети се. И той, поставен пред тези ясно изразени факти (градинки, спортни зали и магистрали), взе да се разкайва. Реве сега и моли своята любима да се върне, защото както във всички сапунко производни, най-накрая е разбрал, че любовта е била винаги пред очите му.



    Споко ве хора - кат толкоз го обичате, ше се върне. Само трябва да се научим да ядем асФалт и всичко ше е под контрол.


    Идеи викаш ти - ясни искания! То като си гладен се отделя повече инсулин и ти плува мозъка в таз каша и не може да се мисли... то и за това върви мита, че манекенките са глупави.


    Ний сме една емоционално нестабилна нация. Разглезени деца и податливи любовници. Правят ни муцки и стойки и ний реагираме първосигнално. Докато не спрем да се тръшкаме, фръцкаме и ревем, да удряме с малките си юмручета по земята, докато не стане нашето, докато не се успокоим и не спрем да оставяме емоциите ни да взимат връх, докато не почнем да мислим рационално и трезво - таз любовна драма и тоз съпунен сериал няма да свършат. Ще ни строят градинки,спортни зали и магистрали, а ний ще са научим да ядем асФалт и всичко ще е мирно и добре.

    ОтговорИзтриване
  2. Чувствам се допълнен от тоз проникновен коментар :).

    ОтговорИзтриване