20 юни 2010

Личният ми концертен гид 1

Това лято е много богато от гледна точка на концерти, фестивали и всякакви други музикални събития. Реших в няколко поста да споделя какво, къде и защо ме интересува това лято.


Park Live - 18-20 юни - Парка на Летище София Т2.
Хедлайнери: Groove Armada, Gotan Project и Morcheeba
Билети: 45-80лв.
Започвам с един от най-младите фестивали в София, който е на финалната си права днес, но все пак заслужава внимание.
Това е едва второто му издание, но миналата година феста ни представи трип-хоп легендите Tricky, Lamb и Unkle. Тази година хедлайнерите са също толкова големи, но и по-разнообразни. Първата вечер е отредена на Groove Armada, втората на Gotan Project, а треата на Morcheeba. Интереса ми е основно към третата вечер и Morcheeba. Трип-хоп легендите, които наред с Massive Attack направиха тази музика популярна. Тази пролет те се събраха с ангела Skye Edwards и преди 11 дни издадоха новият си албум Blood Like Lemonade. Ние ще сме едни от първите, които ще ги чуем на живо в старият им състав.
Но освен големите чужди има и много други изпълнители на този фест, които няма да изброявам, защото не съм и много запознат.
Следващият фестивал, който ни чака е нещо нечувано и невиждано в България до момента. Попринцип сме си доста метълска държава, но подобно нещо, мисля че не сме и мечтали да ни се случи.

Sofia Rocks powered by SONISPHERE 22-23 юни Стадион "Васил Левски" София
Групи: Anthrax, Megadeth, Slayer, Metallica, Stone Sour, Alice in Chains, Manowar, Rammstein, Bastardolomey, SKRE4
Билети: 59 - 119лв. - еднодневни; 89 - 179лв. двудневни

Безпорно метъл събитието на годината в световен мащаб. Освен, че ще видим голямата четворка на американския траш метъл на една сцена, концертът им ще бъде излъчван на живо в над 800 кина в целия свят. Чест, която не сме и мечтали да ни бъде предоставена.
Sofia Rocks е част от първия пътуващ фестивал в Европа Sonisphere, като организаторите са сключили договор за 3 години, което значи, че ще имаме още 2 години невероятни концерти в София, част от нещо наистина голямо. Megadeth свирят целият Rust in Peace, Anthrax са с оригиналния си вокал, Slayer са в перфектна кондиция след операцията на Том, а от Metallica очакваме да ни извирят нови парчета. Денят касапница, който ще се види по цял свят. Трудно е да се говори и да се хвалят такива величия, затова минавам на ден втори. Stone Sour е групата на Кори Тайлър - вокал в Slipknot, които обещават да забият 3 нови парчета от албума Audio Secrecy, който очакваме през септември. Гръндж легендите идват с невероятния си нов албум и с нов вокал, който е обект на много дискусии, но поне според мен се справя чудесно. Самообявилите се крале на метъла Manowar ще изнесат първия си концерт в Столицата и обещават отново запомнящо се шоу. За Rammstein няма какво повече да кажа освен, че те не просто свирят песните си, те са кралете на шоуто. Огньове, светлини, гърмежи и ирония до дъното на сцената. В общи линий за два дни ми се сбъдват 10-ина мечти, което прави Sonisphere събитието на годината.
Българските попълнения са Bastardolomey и SKRE4. И за двете групи знам малко и се надявам да не се сърдят, че не им пляскаме или нещо подобно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар