02 юни 2010

Пл. Славейков.

Площад Славейков е едно от най-емблематичните места в столицата ни. Най-големият (и единствен доколкото знам) пазар за книги в София, а може би в България, площадът е маркиран в главите на хората като "мястото с книгите". Подобни места има и в доста други европейски градове, но реализирани доста по-добре. Което може би е причината настоящият кмет на София Йорданка Фъндъкова да поднови плановете на Бойко Борисов от 2008-а, пазара за книги на Славейков да бъде закрит.
Аз съм против идеята пазара да бъде абсолютно унищожен. Факт е, че има нужда от промяна, защото площада в този си вид е по-скоро сбирщина от коли, сергии и объркани хора. Дейни хора предлагат варианти за промяна на градската среда в този район, които са повече от добри. Нуждата от открити пространства в София е огромна. Центъра на града е като стиснат юмрук и задушава ако преседиш повече в него. Разходката от Попа до Народния Театър е нещо като слалом с повишена трудност. Препятствията са луди автомобилисти, ватмани и търговци дебнещи отвсякъде.
Идеята за редуциране на сергиите ми изглежда най-добра и логична. В момента на всяка сергия има не повече от 25-30% уникални заглавия. Всичко друго го има навсякъде и в книжарниците. Най-добре ще е Славейков да стане пазар за редки книги, които се намират сравнително трудно. Така хората ще знаят какво им се предлага там, ще се редуцират търговците и сергиите и пространството ще се освободи. Също така ще е много хубаво фонтана да се открие отново, след обезопасяване естествено, защото един покрит с пластмаса проблем не е решен проблем. Останалото са дръвчета, пейки и едно кафене с ограничен брой места и нормални цени. Не звучи особено трудно за изпълнение, просто трябват воля, желание и пари. За съжаление и трите са дефицит в управлението на града ни.

___________
Снимка - Wikipedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар