25 юни 2010

451 читанки

Мислех днес да пиша за концертите, но го оставям за като си събера мислите. За сметка на това ще си насоча мислите към доста... притеснителна(?) тема от тези дни. Става дума за затварянето на chitanka.info, което в крайна сметка е безрезултатно.
Няма да обяснявам колко законни или не са действията на ГДБОБ. За това си има разни юристи, които разбират повече, а и вече са се изказали. Единственото, което мога да кажа по повода е, че това е поредната показна акция на въпросните служби, която е с абсолютно негативни последствия. Дори опитите на разни издатели да защитят поредната показна акция звучат глупаво. И не, защото нямат правото да си пазят хляба. Защото това, което дрънкат са пълни глупости. Да, това е кражба. Да, това ощетява издателите. Съгласен съм. Но издателите не ни ли ощетяват с безумни преводи, завишени цени и откровено казано кофти продукти?
Например "Пощоряване" на Тери Пратчет. Една книга, която всички ще ползваме като пример за абсолютно неграмотен превод още дълги години (сигурно до следващото издание на Пратчет).
Но нека оставим самия продукт като метод за печалба. Нека се обърнем към културната страна на този казус.
Колко от хората около вас четат редовно? Колко от тях си купуват книги? Колко от тях четат онлайн? Убеден съм, че и трите въпроса получават еднозначен отговор - малко. И без това читателите в България са малко, защо да възспираме един метод да се привлекат нови читатели? Да не говорим, че аз познавам само двама души, които четат книги онлайн - единия чете предимно руска литература, която не се продава в България, а другата чете американски автори, които не са преведени на български. Познавам един човек, който редовно си купува книги и няколко (включително и аз), които си купуват книги когато могат. Всички други четат назаем. Дори и аз. В последните 2-3 години съм си купил 10-ина книги, а съм изчел значително повече, като всички други съм взел от приятели.
Ще ме питате защо защитавам Читанката. Защото от там се убедих да си купя 2 от книгите, за които дадох пари. Влезнах прочетох 2 глави онлайн и реших, че си заслужава да дам пари за това. За сметка на това съм се отчел като 4-5-а читатели, защото 2-те глави ги четох на 2 пъти за по 2 книги. Това според издателите ги е ощетило със 100-ина лева, а реално им е донесло 20-30. Другото, заради което защитавам Читанката е закоността и. Сайта е абсолютно законен по сегашните закони. Което пък води до извода, че системата ни куца (отново). Повечето западни страни, които се използват за сравнение, приемат и/или имат законови норми свързани с онлайн живота като цяло, не само с онлайн книгите, докато китната ни родина разбива сървъри...

3 коментара:

  1. съгласен! не обичам да чета от монитора. предпочитам "живата" книга, обичам да си полегна на изкорубеното диванче, да си пусна някаква музичка и да се понеса през страниците. случвало се е да тегля от нетърпение още неиздадени книги, които после неизменно съм си купувал. не вярвам сайтът chitanka.info да е срутил българското книгоиздаване, както и не вярвам, че след тази полицейска акция ще народът ще хукне към площад "славейков".

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27 юни, 2010 19:09

    То по-скоро полицията трябва да тръгне по "Славейков" и да спипа баш пиратите, а не обикновените читатели. За пореден път се убеждавам, че не сме държава. Пожелавам на всички прекрасен живот в Чалгария!

    ..Oxmodius..

    ОтговорИзтриване
  3. съгласен! не обичам да чета от монитора. предпочитам "живата" книга, обичам да си полегна на изкорубеното диванче, да си пусна някаква музичка и да се понеса през страниците. случвало се е да тегля от нетърпение още неиздадени книги, които после неизменно съм си купувал. не вярвам сайтът chitanka.info да е срутил българското книгоиздаване, както и не вярвам, че след тази полицейска акция ще народът ще хукне към площад "славейков".

    ОтговорИзтриване