21 юни 2011

Пътуване във времето

В петък София осъмна "в крак с времето". В събота това почти измести гей парада от устите на хората, а в неделя напълно. Вчера видни политици и общественици се изложиха за пореден път, а тази нощ паметникът беше измит. Колкото и да звучи невероятно, казано от мен, така и трябваше да се случи, макар да е леко лицемерно.
Този акт на вандалщина, който е в разрез със закона и обществения ред, е същевременно и най-приятното проявление на стрийт културата в България досега. А тя сякаш набира сили напоследък. Изрисуването на един от многото символи, напомнящи за комунизма, със американските символи на свобода, човечност и геройство е адски смешно и подигравателно и също толкова идейно и радващо.
Първата ми реакция, преди да видя паметника, беше да се засмея. Смях се на средния пръст, който автора показва на цялата философия, която стои зад този паметник, както и на всички, които подкрепят съществуването му като символ на една „освободителна“ армия.
После видях снимка, на която не се виждаше надписа, и се изкефих на подигравката, която автора си е направил. Зарадвах се, че изпълнението е меко казано добро, особено за графити арт. По-късно видях и надписа и тогава дойде момента, в който се замислих за истинската мотивация на „вандала“.
Реших, че автора сигурно е човек, който не харесва символите на омразната съветска гняз, която е мачкала родината му толкова години. Предполагам, че в същото време не смята, че паметника трябва да бъде унищожен, а просто променен, защото иначе нямаше да се труди толкова, че да го вкара в крак с времето.
Всъщност от цялото нещо най-много се радвам на това, че все пак тук има хора с позиция, които са готови да я изразят гласно, независимо до какво може да доведе това. Макар и анонимно. Най-хубавото от цялата работа е, че има хора, които го правят чрез изкуство - нещо, което бях загубил надежда да видя в България.
Според Капитал през паметника за 3-те дни, в които беше оцветен, са минали повече хора отколкото, в който и да е български музей. Изпитвам сериозна убеденост, че това е така, но въпреки това не смятам, че трябваше да бъде остваен оцветен, както предлагаха много хора. Не заради друго, а защото има закони, които са нарушени. Колкото и да харесвам направеното, това е паметник, който все още не е бутнат или преместен, заради което няма как да остане изрисуван.
Това не променя раздразнението ми от реакцията на Столична община. Не за друго, а защото за изтриването на провокативен и адски идеен графит се нуждае от един уикенд, а за решаването на далеч по-належащи проблеми, с подобен процент сложност – хиляди години. Не ме кефи двойният аршин, с който се мери скоростта необходима за решението на проблеми в София.
В крайна сметка паметникът още е там, графита го няма, а медиите утре ще забравят за случката. В случая по-важно е, че стрийт културата вече няма да се ползва с онова пренебрежение, което е характерно за непознатите неща. А най-хубавото е, че вече всички очакваме нови подобни прояви, за да ги обсъдим, да се снимаме с тях и после пак да ги забравим. Това ги прави по-легитимни отколкото бяха миналата седмица, така че се надявам мистериозният автор отново да се прояви. Ако може по-скоро, че да не заспим.

2 коментара:

  1. silvergun_superman24 юни, 2011 00:43

    (1)„Не заради друго, а защото има закони, които са нарушени.“Това е изключително лош аргумент. Колко издраскани, почупени и „осквернени“ – буквално осквернени, защото по тях пише „Хуй“ (напр.) – има в България, за които никой не търси отговорност и прокуратурата не се самосезира. Въобще не опира до закононарушения, нито до:(2)„Не ме кефи двойният аршин, с който се мери скоростта необходима за решението на проблеми в София.“...защото този проблем не беше решен от столична община, а от „Форум „България – Русия“.(3)„В случая по-важно е, че стрийт културата вече няма да се ползва с онова пренебрежение, което е характерно за непознатите неща.“
    Въобще не става дума за „стрийт култура“ – каквото и да значи това, според теб, – защото тя няма пръст тук; не става дума за „стрийт арт“ както си мислиш. Наивно е да го напишеш, дори просто като оправдание за неинформираната ти, конформистка позиция.

    Без лоши чувства.

    ОтговорИзтриване
  2. Като сме почнали по точки.
    1 - това, че говоря за конкретния графит, не значи, че оневинявам авторите на другите, дори напротив - това е вандалство и законът трябва да го преследва, независимо дали ми харесва резултата или не.2 - дори да не е решен от Столична община (което се потвърди след като бях написал поста, между другото), не виждам защо за толкова други места и паметници, които се рушат не се прави нищо. Освен това властите отреагираха доста бързо с повдигане на обвинения и т.н., което не е типично.3 - когато даваш подобно твърдение е хубаво да се обосновеш. Защо според теб не става дума за стрийт култура или стрийт арт? Смятам, че съм доста информиран точно за този тип култура, тъй като на практика живея с нея и знам за какво иде реч.Без лоши чувства съм и аз, но когато обвиняваш някого в конформизъм, поне се обосновавай, защото в момента звучиш просто като един адски тъп хейтър. Не се извинявам, ако си обиден.

    ОтговорИзтриване