17 април 2012

Long Term Evolution или бъдещето на мобилните мрежи

Снимка: от
Из технологичните среди в последните години постоянно се говори за 4G, LTE и мрежи от ново поколение. Както разказах в блога по-рано, преходът към тази технология е необходим поради все по-голямото натоварване на 3G мрежите. Благодарение на M-Tel имах възможността да съм сред първите, които тестваха този тип мрежа в България и останах очарован.

И този път ще спестя бруталните технически подробности, най-малкото защото и аз не ги разбирам достатъчно добре, а и предполагам практическите новости са по-интересни. При LTE основните практически новости са по-висока скорост, по-малко latency и цялостно по-стабилен достъп до Интернет.

Живот на скорост
Според техническите спецификации на LTE, поддържаните скорости би трябвало да стигат до 300 Mbit/s (37.5 MB/s) за теглене (downlink) и 75 Mbit/s (9.4 MB/s) за изпращане на данни (uplink). Естествено, тези скорости са постижими с определена техника и при определени условия, докато за ежедневна употреба средната скорост би трябвало да е около 100 mb/s. За сравнение, 3G мрежите работят със скорост около 40 mb/s downlink и 15 mb/s uplink.

В LTE мрежата на M-Tel реалните достижими скорости са като при 3G - около 40 Mbit/s downlink и 10 Mbit/s uplink. Тази чувствителна разлика на родната мрежа, спрямо стандарта, се дължи на това, че в България има недостиг на честоти за комерсиална употреба. Това е и причината , че M-Tel да извършва промени в честотите, които използва, за да може да осигури по-високи скорости при комерсиалното въвеждане на LTE.

Основното предимство на увеличената скорост е, че всяко действие, което извършват клиентите, ще става по-бързо, поради което ще заемат мрежата за по-кратко време. Това увеличава капацитета на мрежите, което пък е в полза и на потребителите и на операторите.

Стига мотане
От потребителска гледна точка има още едно ключово предимство в LTE стандарта и това е ниското latency. Грубо казано този термин обозначава времето, което е необходимо на един пакет данни, за да "отлети" от едно устройство до сървъра и да се върне. На практика този показател е от значение за streaming услуги, при играене на игри и всякакви други дейности, които изискват бърза връзка между устройството и сървъра. При 3G мрежите забавянето е от порядъка на 300 милисекунди, докато при LTE обикновенно е 5 ms, а максимума е 10 ms.

В реални условия разликата дори при сърфиране в LTE мрежа, спрямо 3G, е чувствителна. Сайтовете се визуализират на момента, зареждането на видеа в YouTube става плавно, а не на парчета и няма почти никакво забавяне при излъчване на видео и/или аудио. Благодарение на по-бързият отговор повечето дейности при използване на LTE мрежата стават по-бързо отколкото в 3G, макар че скоростите не се различават особено

Финални думи
Както споменах и в предния пост по темата, в България все още е рано да има вълнение около LTE, главно защото 3G мрежите ни са далеч от претоварени, а и все още потребителите на мобилен интернет са сравнително малко. Въпреки това рано или късно новото поколение мобилни мрежи ще стигне и до нас.

1 коментар:

  1. Георги Петров17 април, 2012 11:05

    Преди време бях написал една обобщаваща статия, включваща и част, посветена на LTE: 
    http://gogothebee.wordpress.com/2012/01/30/gsm-umts-2g-3g-edge-hsdpa-hspa-lte/

    ОтговорИзтриване