12 април 2012

Кучешки истини

В София има хиляди бездомни кучета. По статистика има десетки нахапани от бездомни кучета годишно. Преди 10-ина дни един възрастен човек умря след като беше нахапан от кучета. Тези три прости факта говорят, че със сигурност проблем с бездомните кучета има. Със сигурност има агресивни животни, които нараняват хора. Простата логика казва, че хората трябва да решат този проблем.

За съжаление дори в основата си проблемът с бездомните кучета не върви към решаване, дори напротив. Големи медийни усти тръбят колко са опасни бездомните животни, популяризират мнението как трябва да бъдат избити и настройват и без това изтъпялия и изтрещял народ към опасни и нехуманни методи за справяне с един, колкото сложен, толкова и елементарен проблем.

Проста работа
Вместо да отново откриваме топлата вода, можем да използваме някой от десетките примери за големи градове без бездомни кучета. Или пък някой външен човек, който иска да ни помогне с решаването на проблема, като използва доказано работещи практики. Но българинът казва твърдо "Не!" и решава да трепе наред, вместо да свърши някои елементарни неща, които биха решили проблема и то сравнително бързо.

За начало ни трябва електронен регистър на домашните кучета, с информация за собствениците, ваксинациите, възрастта и т.н. Всяко куче задължително да си има чип, с който лесно да се открие цялата информация около него и собственика му. Това е най-простият метод за контрол над изхвърлените животни. За справка в момента има чипиране, но регистърът е на хартия и май никой не знае къде е и дали има достъп до него. Освен това в него фигурира изключително малка част от домашните кучета.

След изготвянето на електронен регистър трябва да се направят законови промени, които да регламентират наказания за хората, които изоставят животните си и да се наложат такси и глоби за собствениците на кучета - парите от тях ще се използват за справяне с проблемните животни и облагородяване на градската среда, така че стопаните да има къде да си разхождат любимците, например. И за да няма нежелани животни трябва да се регламентира развъждането на кучета. Според мен ефективно налагане на мерките в закона би довело до добри резултати. Пак за справка - в момента таксата за притежание на куче е 24 лв., но отпада ако кучето е кастрирано или е куче-водач, служебно куче или куче с ловен билет.

Най-важната стъпка обаче е коренната промяна на непрозрачното дружество Екоравновесие, което в момента само и единствено смуче пари. То трябва да хваща и кастрира бездомните кучета, да ефтаназира агресивните, да търси стопани на възможно най-много кучета и да връща на улицата безопасните и кастрирани животни, които да изживеят живота си.

С предприемането на тези мерки не би трябвало да се дава възможност за нова популация от бездомни животни, които да дойдат на мястото на убитите, например. Само информативно - една некастрирана кучка може да роди 20-ина малки годишно, които на следващата година да си имат по 20-ина нови кученца.

Големите трудности
Най-голямата трудност пред изпълнението на тези прости стъпки е обществената нагласа, която към момента в общи линии желае всички четириноги да бъдат горени на клада. Тук идва ролята на закърнелите псевдожурналисти, които с безумната си некомпетентност насаждат огромно неразбиране у хората и то не за първи път, и не по първа тема. Ако хората разберат, че проблемните животни са резултат на проблемни хора, може и да има някаква промяна.

Другата огромна трудност е изядената от корупция и крадливи нещастници държавна и общинска машина. Реално хората, които в момента движат Екоравновесие нямат интерес проблемът да се реши, защото това би спряло кранчето, от което години наред си пълнят джобовете. Затова трябва огромна воля на управниците, които да изчистят тази организация и да въведат гореспоменатите законови промени и наредби.

В крайна сметка е важно обществото да бъде информирано и научено, че този проблем не е фатален и нерешим. За него няма нужда от крайни мерки, които да превръщат хората в убийци и зверове, а има нужда от работещи управници, журналисти и общество. Но сякаш това би решило повечето проблеми у нас.

4 коментара:

  1. Браво Темелков! Много хубава статия и страхотни идей. Аз лично почти не съм срещал агресивно улично куче, но за сметка на това случайте с агресивни домашни кучета са в изобилие.

    Прав си за Екоравновесие. Те много отдавна цицат държавата и нищо не правят.

    Поздравления!

    ОтговорИзтриване