18 април 2012

Post-великденско

Великден звучи като
началото на зомби апокалипсис
Един от най-светлите празници бил... Друг път! Времето на Великден, ако не сте били наоколо, беше отвратително мрачно и гадно. Валя, по едно време като из ведро, и беше студено. Нищо по-светло от всяка друга неделя, дори напротив. За сметка на това всички медии обясниха за традициите, как бил най-светлият празник, как празнували в намси-кое-село и колко е набожен българина.

Булшит!
Не ми прави впечатление за първи път, но чак сега обръщам сериозно внимание, че всъщност на Великден повечето хора го карат на автопилот - яйца, козунак, агне, чукане, воскресъл, да бе, наистина, вторник и туито. Някои се лъжат и ходят на църковна обиколка, със специална атракция - палене на свещ. Причината, по моему, е да се пречистят пред собствената си съвест, която идея няма защо, но се чувства длъжна да е набожна. Нали казаха по телевизията, че сме такива.

Само че тая телевизия забива обектива при поп-лунатиците в Александър Невски и въобще не ѝ хрумва, че навсякъде в България се случва нещо друго. За разлика от въздесъщия позлатен отгоре храм, в църквичките из забитите български села няма такова нещо като литургия и обикаляне в 12 ч. Евентуално ако се появи поп, по възможност трезвен, литургия може да се даде към 9, да се обиколи в 10 и стига толкова. После, в полунощ, хората ако щат да обикалят телевизора си, в който горди репортерки броят вярващите от Сашко, и да припяват с патриарха, ако още му се чува пеенето.

Пости и [сексуални] вълнения
И без наскарски изпълнения около църкви, празникът и традициите може криво-ляво да се спогодят и да се получи. Е, да, но къде по-удобно е да се сготви дроб сарма и да се яде целия уикенд, вместо да се внимава с пости и да се въртят сто манджи. Пък и кой ти пости, освен ако не е на диета, еко активист или не е бъдни вечер? Освен това не може да заебеш изпотрошените в четвъртък яйца да изгният до неделя, затова ги слагаш в грижливо нарязаната салатка. 40 ст. е бройката вече, няма как.

Като последен пирон в ковчега на постите и традициите идва и фактът, че не може да не си пийнеш, при всичките тия почивни дни. А както е много добре известно, с много почивка и някакъв алкохол, задължително има и секс. Пък по време на пости дори мисълта за секс е грях. Предвид този факт и медийната логика, че българите сме адски набожни, вероятно адът си има цял отделен сектор за сънародници.

И дойде вторника
Накрая смутено се изпльосваш пред шефа си, той ти казва "Христос Воскресе" и ти с мъка му изфъфляш, че е възможно, но не ти се вярва. Евентуално по новините още веднъж обявяват сънародниците за най-набожните същества след папата и испанците и така до Коледа. Ако не забравиш подаръците, естествено...

2 коментара:

  1. Много съм любопитен, Илия, на какви наблюдения базираш твърдението си, че по селата не се служи както трябва литургия в църквите, както и че в огромната си част свещениците са алкохолици?

    ОтговорИзтриване
  2. Най-вече на лични наблюдения. В селото ми винаги е било така, а тази година видях, че и на други места е така, поне частта с литургията в 9 вечерта. За пияния поп - малко хипербола, малко факти... Чувал съм не една и две истории за пияни попове, така че оттам.

    ОтговорИзтриване