20 април 2012

Кино в четвъртък: Аве

Признавам без бой - силно резервиран съм към всеки български филм, въпреки че имаше няколко заглавия в последните години, които ми харесаха доста. За съжаление серията от хубави български филми приключи драматично. За още по-голямо съжаление тя приключи със смущаващо слабият "Аве", който е носител на награди от фестивали в Сараево, Варшава, Хамбург, София и Порто.

Историята на филма е безумна, по-скоро скучна, и тук-таме леко разсмиваща. Докато Камен (Ованес Торосян) стопира от София за Русе, за да отиде на погребението на свой приятел, се среща със 17 годишната Аве, която се опитва да намери брат си. По време на пътуването девойката успява да вкара Камен в редица проблеми, благодарение на патологичният си навик да лъже хората, което води до няколко забавни ситуации. Ако правилно съм разбрал филмът се опитва да покаже порастването на двама лешпери, като инструментът за това действие е извратената им комуникация и сблъсъкът със смъртта. Само че представянето е далеч повече от посредствено и единственото, което остава в главата на зрителя след финалните надписи е досада. Да не говорим, че никога не бях бързал да се махна от залата толкова много.

Дали заради свръхпретенциозния сценарий или просто неумение, не мога да говоря със сигурност, но актьорската игра в "Аве" е наистина силно смущаваща. Ованес Торосян, който прави доста силни роли в "Източни пиеси" и "Тилт", тук е по-скоро безучастен. Пуши си циграта, ходи наперено, малко вика, но по никакъв начин не влага каквото и да е от себе си в образа на Камен. Същото, но в по-голяма степен се отнася за Анжела Недялкова. Епизодичните появи на кинозвезди като Йосиф Сърчаджиев и Николай Урумов не помагат за цялостното впечатление.

Предвид факта, че гледах филма в кино "Одеон", което е пословично с ужасното качество на звука и картината, не мога да дам напълно обективна оценка за визията на филма, но е факт, че на моменти прави впечатление. Има някои ценни кадри, като визията е по-скоро мрачна, какъвто е и цялостният тон на филма, въпреки шегите. Музиката, нито дразни, нито прави впечатление, което попринцип считам за плюс.

Честно казано всички позитивни коментари, които видях за филма са адекватни, но пропускат една ключова част от киното - то трябва да е ясно и разбираемо, да говори на хората, дори когато изисква малко мисловна дейност преди същинското осъзнаване. Комбинацията от неясна режисура, претенциозен сценарий и посредствена актьорска игра превръщат "Аве" от филм с потенциал в поредната кинобоза.
4/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар