16 януари 2013

Еко активизъм, като аки активизъм

Прилича на екоактивист, нали?
Популярно, чак модерно стана да къмпингуваш в последните години. Да се неначуди човек, като гледа как местата за къмпингуване се бетонират със скоростта на премиерски автомобил по магистрала към поредната лента. Комбинацията от двете пък превърна и протестите по еко теми, както и словосъчетанието екоактивисти в по-тренди и от хипстърията и вталените дънки. Само че цялата мода на активизъм и бунтарство има две много сгрешени неща, за които ще спомена без да навлизам в детайли.

Да им сгреем дупетата
Въпреки че в последните години съм сред протестиращите за почти всяка кауза срещу бетонирането на гори и плажове, продължавам да се чудя на тъпотата на българските протести. Без да изключвам и себе си, естествено. Питате се къде е чуденката, след като преборихме толкова много тъпотии?

Точно там. Всеки месец изскача поредната глупост на поредното правителство, без значение, че миналата седмица/година сме протестирали срещу същото. Но това не променя методите на протест, които си остават събиране на някаква тълпа (обичайно между 1000 и 3000 души) в някаква централна точка на София, където приятели и познати, все едни и същи лица, се виждат като на седянка, повикат малко, пийнат по бира и накрая си тръгнат. Докато правят това други познати лица говорят умни неща, за които 90% от протестиращите са прочели и научили преди много време.

На псевдодемократичната плюнка, която наричаме българско правителство трябва да ѝ запари на гъза. Това ще рече протести до край, с блокиране на улици, масови безредици и палене на сгради. Да, точно толкова зле е положението тук, според мен. И е крайно време народа да уплаши по-равните свине, който проходиха не на два крака, а направо върху магаретата.

Но за да не бъда грешно разбран - не призовавам към анархия и убийства, а към истинско отстояване на позицията. В случая с горите, природата, плажовете и Натура 2000 нещата се точат от много години и всяка зима сме на протест, за да спасим Иракли, Карадере, Странджа, Рила, Витоша и т.н. След като години наред не става с мирни протести, явно трябва да покажем, че наистина сме силни и много.

За лайната и хартийките
Ходихте ли това лято на Карадере? Аз ходих и там видях лайна. Купища вонящи лaйна, обградени от други купища салфетчици. Всичко това в една горичка, която мило наричахме фекaлната горичка, от която се носят аромати на човешка отделителна система и то на талази. На метри от тази горичка, а и в самата нея, хипи псевдо-туристи идваха и си отиваха на тумби, с палатките от Метро, като след себе си оставаха лайна, салфетчици и други неприятности.

Естествено изключения има, при това много. Компанията, с която бях там това лято, е едно от тях. Бяхме 30-40 човека в един лагер, който оставихме по начина, по който заварихме, с което пък впечатлихме околните туристи.

Това, което искам да кажа тук е, че наистина трябва да опазим девствените кътчета природа в страната ни, но не само на площада, а и докато сме там. Поради тази причина ми се ще някой да направи платени къмпинзи на Иракли и Карадере, където хем туристите да имат удобства, хем да има кой да им чисти. Смятам, че това би могло и да укроти маститите бизнесмени, тъй като хората ще имат алтернатива, която не унищожава, но и изкарва пари.

Да си еко, не е като да си ако
Крайната ми идея е да спрем да сме акита и наистина да станем еко. И колкото и странно да звучи на новоизлюпеното медийно животно "екоактивист", съвсем е възможно да си еко с канализация, път, организация и няколко постройки за баня и тоалетна. Затова помислете какви ще са лозунгите ви когато излезете да спасявате следващата гора.

2 коментара:

  1. Баба Алкохол17 януари, 2013 08:22

    Е като бяхте 30-40 човека.. вие не акате ли ?

    ОтговорИзтриване
  2. Реших да спестя подробностите. Дупка в земята е решението.

    ОтговорИзтриване