08 август 2013

Стената в Лудогорец

Драма, мили читатели. Най-великият футболен отбор във Вселената, а може и в няколко вселени, няма да може да играе на плейофи за Шампионска лига. Великият отбор е Лудогорец (и аз не бях чувал за него до днес, затова помагам с линк), а причината злият, антикултурен и обявен преди почти година концерт на Roger Waters.

Да ви кажа, не съм учуден. Един виден езиковед, освен че е най-логично да е спортен министър, винаги трябва да пази развитието на физкултурата у нас. Мариана Георгиева, въпросният министър, не пропусна шанса за това добро дело, което би развило младежта у нас, спорта, както и интелектуалния живот и бизнеса на държавата. Злокобната ирония може да е леко прекалена, но позицията на спортния езиковед Георгиева е изтрещяло неадекватна.

Не съм антиспорт, дори напротив, но когато една държава буквално е заебала този сегмент от себе си, то е логично да е заебала докрай. Защото успехите (да видим?) на Лудогорец са резултат на упорит труд от страна на футболистите, вложени пари от страна на собствениците на клуба и нищо повече. В нашата държава всички дейности различни от крадене на еврофондовете и парите на данъкоплатците се случват изцяло на мускулите на засегнатите. Включително и спортните ни успехи, които изненадващо хич не са малко.

И както не съм антиспорт, знаете предполагам, съм адски про-музика. В случая си говорим за fucking Roger Waters. От fucking Pink Floyd. Сещате ли се, една меко казано легендарна група. И тоя тип ще изнесе едно от най-легендарните шоута (шоа?), които може човек да гледа. Само ако министрите не кажат, че не може, защото Лудогорец, видиш ли, трябва да радва милионите си фенове на родна земя.

Еми, сори, но мачът на Лудогорец, колкото и важен за общо 6-те хиляди запалянковци у нас, няма никаква логика да е по-важен от шоуто на Roger Waters. Две прични. Първо, за Roger Waters билетите, макар и непродадени, със сигурност са повече, отколкото за мача. Второ, тези билети са по-скъпи и приноса към БВП-то на концерта ще е по-голям. И трето, извън всичко, Roger беше пръв, пък!

И сега малко по-сериозно. Оцеляването на един стадион е въпрос на бизнес. Този бизнес се поддържа от събитията, които се провеждат на този стадион. В случая със сигурност има жесток договор, който ще навреди на бизнеса на стадиона, ако този концерт отпадне. Освен това ще навреди и на бизнеса на организаторите на концерта - Sofia Music Enterprises, които ще трябва да плащат жестоки неустойки. Та, в тази ситуация е безумно държавата, дори в лицето на езиковед-спортен министър, да се намесва в бизнеса. Също така държавата е виновна, че ст. "Васил Левски" е единственият лицензиран от УЕФА стадион у нас. Оттук насетне въпросът е дежурният - живеем ли в нормална държава или не? Ако Лудогорец играят на Националния стадион, за пореден път, явно не.

Няма коментари:

Публикуване на коментар