15 август 2013

Кино в четвъртък: Kick-Ass 2

Kick-Ass е от онези адаптации по комикси, които харесвам, защото остават адски близки до изходния материал. Заради това, ако сте чели или гледали първият филм, Kick-Ass 2 ще ви донесе познато усещане. За съжаление обаче приликата е само привидна и детайлите по-скоро ще ви разочароват.

Както видяхме в края на първия филм Крис Д'Амико, познат и като The Red Mist, е супер ядосан на Kick-Ass, заради смъртта на баща си. Това го вдъхновява да стане първият истински суперзлодей с умопомрачителното име The Mother Fucker и да събере банда от други злодеи, които да намерят и убият Kick-Ass. В това време Kick-Ass успява да намери други супергерои, с които сформират Justice Forever - група, която се бори с малки и големи злини. Hit-Girl пък се опитва да се внедри в живота в гимназията и да намери себе си, което по-скоро не й се получава.

Съвсем очаквано филмът не блести с нищо особено. Актьорската игра е по-скоро средна работа, като дори Джим Кери в ролята на Captain Stars and Stripes не успява да оправи положението. За разлика от комикса тук имаме доста плоски персонажи, които не получават развитие от актьорите, макар че би могло. Музиката е ненатрапчива, което винаги съм смятал за плюс. Единственото, което е очаквано много е кръвта и насилието - неща, които са съвсем в духа на Kick-Ass.

Сигурно бих оценил Kick-Ass 2 далеч по-високо, предвид факта, че това е летен хит, ако не беше адаптация по комикс. И то не какъв да е комикс, а по един от най-добрите комикси в последните няколко години, поне според мен. Проблемът е, че комиксите са не просто кървави, безумни и пълни с нецензурни думи и изрази. В тях има едно настроение на тегнеща драма и отчаяние от света, хората и самия себе си, което лъха от героите. Историята в по-новите комикси става още по-"тегава", докато филмът продължава да бъде супергеройска комедия с тонове очевидно фалшива кръв и повръщано.

И все пак препоръчвам феновете на този тип филми да видят Kick-Ass 2, защото той е забавен. Оставете очакванията си за нещо сериозно и върховно за четенето на комиксите и отидете да гледате летен блокбъстър. Като такъв филмът е върховен.
6/10
Kick-Ass 2 е в кината от утре 16. август

Няма коментари:

Публикуване на коментар