14 август 2013

Анти-нихилистично


Stop nihilismСред нихилистичните мантри на българите има няколко особено популярни и обичани от всички ни. Сред мойте фаворити е, че България е бедна държава. На фона на богатия запад, вероятно е така. Но на фона на целия свят, това е изключително далеч от истината. Другата мантра, която особено ме забавлява е, че България е малка държава.

За да не съм голословен, ще използвам статистика, която за най-лесно съм изровил от Wikipedia. Започваме с твърдението за малката България. Според статистиката България е на 17. място по територия и на 21. място по население сред малко над 50 европейски страни и територии. В световен мащаб сме на 105. място от 249 по територия и на 99. място по население, този път сред 242 държави.

Така излиза, че "малката" България, всъщност не е чак толкова малка, особено сравнена с европейските страни. Всъщност и в двете класации сме в горната половина. По население, изненадващо дори за мен, също сме по-скоро голяма държава, въпреки че естествения прираст не е както трябва у нас.

Подозирам, че около мантрата за бедната България има повече основания за негативизъм. Все пак една проверка показва, че в световен мащаб България се върти между 75. и 85. място в класациите по БВП на различни организации от последните няколко години, които включват близо 200 страни. Това ни поставя в по-богатата половина от света, което дори не предполагаме колко означава.

Сред страните в Европа, България заема 30. място по БВП, от общо 46 държави. На всички е известно, че сме най-бедната държава в ЕС, като единствено Румъния е възможно да е малко по-бедна или по-богата от нас, но не открих статистика. И все пак остава фактът, че сме най-бедните от богатите.

Всичко това не пиша с цел да хваля колко сме си добре в България. Напротив, проблеми има, но те не се коренят в това, че нямаме пари или че нямаме територията на Франция и населението на Германия. Затова и обясненията, че сме малка и бедна държава са излишни.

Далеч по-добре ще е да се съсредоточим в това, че сме по-скоро неефективна държава, в която няма свобода на медиите, корупцията е на високи нива и като цяло властта е оставена да прави каквото си иска. #ДАНСwithme до някаква степен помага хората да променят отношението си спрямо държавата, но не съм убеден, че е достатъчно. Все пак важното е, че нещо се случва на теория. Дано се случи и на практика, за да можем да говорим за българския нихилизъм като за нещо от миналото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар