06 август 2013

Дом

Снимка: ~Pmania @ deviantart
За скромните си 22 години съм сменил не малко местожителства. Живял съм в общо три населени места, а само в последните 5 години съм сменил 4 квартири. За добро или лошо планирам в следващата година и нещо да сменя и държавата. Тази равносметка, колкото и отваряща ума към всички новости, съпровождащи смяната на постоянната обстановка, е особено натъжаваща.

Макар и да нямам опита на някой по-голям, за мен си животът ми е пълен със събития, които поради обективни причини са се случвали на места. Сигурно за всеки е така, но местата на мойте събития са доста повтарящи се, а най-важните са и доста близо едно до друго. Повечето са в един скромен радиус в центъра на София, който ако обиколя, вероятно ще мога да отбележа със спомен на всеки ъгъл.

Първата среща с най-ценното ми гадже, първата ми целувка, първата ми заплата, най-гадното зимно пребиване, най-жалките ми опити със скейтборд, най-дългият ми плач. Това са едни незначителни за света събития, които обаче са променили живота ми по някакъв начин. Променят и местата, така че онзи подлез не е просто остатък от социализма, а мястото, където я целунах за първи път, а пък онази пейка не е просто пейка, а слушателят на един от най-ценните разговори в живота ми.

Казват, че котките не се привързват към хората, а към домовете. Честно казано това е една съвършена глупост и моят котарак беше абсолютно доказателство за това. Той също смени 4 квартири за 5 години, като във всяка си намираше новите места за почивка, беснеене, пишкане и хапване, като никога не забрави любовта си към мен.

Мисля че и с хората е така. Местата са важни, спомените, които нахлуват в главите ни когато минем през подлеза или покрай пейката, също. Но животът продължава и хората и спомените остават, въпреки че местата се сменят. Единствената малко по-сложна задача е да започнем да създаваме нови спомени, които да ни усмихват в сивото ежедневие. Та, домът, независимо дали ще е апартамент или град, е там където можеш да градиш спомени. Другото е архитектура и козметика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар