18 октомври 2013

Дим в полето

През януари спрях цигарите, като една от основните причини беше, че не се пушеше в заведенията, а беше много студено да стоя пред бара. Малко по малко обаче в софийските барове, поне тези, които аз посещавам, пушенето започна да се връща. В момента на теория има забрана за пушене навсякъде, но на практика имам съвършено оправдание за повторното ми пропушване, тъй като на много места отново е задимено.

Ще използвам за пример един от любимите ми барове в София. Там в продължение на месеци не се пушеше въобще и хората чинно си излизаха за дозата дим. Само че в това имаше, а и още има, един огромен проблем. Когато група хора, събрали се, за да се забавляват, излязат на улицата пред бара, те вдигат шум на хората, които живеят около него. Очевидно много шум.

Това води до проблеми с властите, не за кой да е, а за барманите. Благодарение на системата, в която клиентите пушат навън и вдигат шум, някоя комшиика звъни в полицията, която от своя страна пише актове, един барман може да приключи смяната си и с три акта за една вечер (не се шегувам). Единият метод за борба с този проблем е хората да не излизат с чашите си след 22 ч. Той се пропуква в момента, в който барманът се превръща в груб падар, който постоянно обяснява, че не може да се седи отвън, докато клиентите продължават да са си шумни.

Другият вариант е по-лесен и освен това вече доказано работи и прави клиентите щастливи. Просто пускаш хората да пушат в бара. Това се случва около полунощ, когато дори да се появи полиция няма да направи нищо. Не за друго, а защото органите, които трябва да следят за пушенето нямат много общо с МВР. Полицайте се интересуват да е тихо.

С оглед на тази практика, която става все по-често срещана и в други заведения, цялата олелия около евентуалните промени в правилата за пушене на обществени места ми се струва много плоска. Въпреки че съм напълно против пушенето на затворени места, практиката показва, че тоталната забрана просто не работи при сегашните условия. Както казват хората - хубава работа, ама българска.

Проблемът с пушенето се корени във факта, че това е поредната добра идея, която обаче е реализирана без много мисъл. За пореден път виждаме проява на една вредна тенденция. В България сякаш е далеч по-важно да има някакъв закон, вместо той да върши работа и да е полезен на обществото.

Едва ли точно димната драма ще доведе до промяна в тази насока, но е от изключително значение да се измисли нещо по въпроса. Иначе това ще остане поредният закон тип "врата в поле", който само усложнява живота на хората, води до публични дискусии изпразнени от смисъл и превръща голяма част от населението в нарушители. Вместо да пази здравето на населението, каквато уж е идеята му.
_____
Снимка от

Няма коментари:

Публикуване на коментар