01 октомври 2013

Гара за всички



Undergara иска да превърне занемарената ротонда в подлеза на Централна гара в творчески център на столицата

Озовавам се на Централна гара в последната съботна сутрин от август, за съжаление без планове за пътуване. След като с лека погнуса минавам през неприятно ароматизирания подлез, който Софийската община чисти веднъж месечно, стигам до паметника пред гарата и забелязвам няколко групи от хора – едните редят озвучителна техника, другите закусват и обсъждат бойния план за деня. Тук са заради скромно рекламираното, но пък напоително посетено от медии събитие "Флашмоб почистване и 36 часа музика".

Целта днес е да се направи основно почистване на "първия кръг на Ада", както, къде на шега, къде не, насъбралите се доброволци наричат непосредствено намиращата се до паметника зона в подлеза пред гарата. Следват част от коридорите - "вторият кръг", където по някое време ще се състоят и немалко игри и забавления за деца и родители. Всъщност първата част на акцията започва с окачване на хартиени жерави, останали от уъркшопа по оригами, проведен седмица по-рано.

Още в началото на деня забелязвам няколко зяпачи и любопитни минувачи, които питат какво се случва. "Ще чистим здраво днес", отвръщам на всички. Подкрепят ме хора от различни възрасти – единият от тях, 75-годишният Цветан Георгиев, е разбрал за инициативата от фейсбук и запретва ръкави с много хъс. До него е Денис – на 17, който споделя, че харесва идеята за облагородяване на публични места, затова и ще си "изгуби" съботата си в чистене.
Причината доброволците да са тук преди всичко са хората от сдружението Undergara, което стои зад днешната акция. Един от членовете му – Дойчин Котларов, вече ме чака и още преди да сме пуснали ръце след запознанството, започва да ми разказва за целите на проекта и бъдещите творчески планове на тази изоставена от хората и властта градска зона, а именно – подлезът пред Централна гара в София, да се облагороди и да се превърне в нещо като арт център.

Водна основа
Историята на Undergara започва преди няколко месеца по време на "Водна кула арт фест", когато се провежда тридневен семинар-творческа работилница за културен активизъм в публичните пространства. Семинарът е воден от полската фондация In Search Of, която помага с идеи и ноу-хау за превръщането на изоставени публични пространства в едни по-приятни места. Тя помага и за обединяването на хора от организации като "Трансформатори", "Група Град", фондация "Дома арт" и Destructive Creations в сдружение Undergara, чиято основна цел е да облагороди пространството под Централна гара в София, като ги събира на едно място и дава тон в комуникацията им. Дойчин, който е практикуващ юрист и един от основателите на фондация "Дома арт" (тя осъществява проекти, които въвличат хората в културата, изкуството и провокира културен обмен. Първият такъв проект е фестивалът DOMA 2013 – Пулсът на Южна Корея), ми разказва, че седемте участници в сдружението си имат позиции, макар то да е неформално. Един отговаря за пиара, друг е отговорник за комуникацията с институциите и други социални организации и т.н. "Всъщност всеки прави каквото може." Участниците в проекта се събират всеки четвъртък на различни места, за които се разбират в деня на срещата, за да планират и обсъдят какво са направили през седмицата, както и да споделят идеи за бъдещите действия на сдружението.

Епизод едно – голямото миене
Основната цел на Undergara се състои в две гигантски стъпки, разказва пиарът на сдружението Мартина Стефанова. Първата "измива". Тя включва фактическото измиване на подлеза (стартира с флашмоба на 31 август и 1 септември и приключва с основното почистване на 13 септември).
По-трудно обаче е "измиването" на репутацията на подлеза – място, което напоследък всички свързват с лоша миризма и притеснителни на вид обитатели. За да преборят този имидж, хората в сдружението организират множество събития, които да доведат софиянци в подлеза и да им покажат, че той всъщност може да бъде доста приятен. Сред тях ще има редовни "арт акции", както ги описва Дойчин – концерти всяка сряда между 18:00 и 20:00 ч. и акцията "Всеки петък, ден на майстора" с работилници, в които участниците ще се научават да създават различни предмети. Първият ден на майстора ще се проведе на 20 септември с Ива и Мария от "Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите", а на 27 септември Destructive Creation – артистите, които изрисуваха супергерои върху паметника на Съветската армия, ще запознаят посетителите да изработват различни предмети.
В програмата на Undergara присъстват и по-големи самостоятелни събития. Например на 14 септември подлезът ще бъде част от "Нощта на театрите", като в 19:00 ч. ще има уличен театър с кукла на фотографа Гео Калев. "Група Град" и "Трансформатори" ще организират архитектурен семинар между 17 и 19 септември, чиято цел е да се генерират нови идеи и планове за ротондата, които да бъдат представени пред Столичната община. Добре дошли на семинара са всички архитекти и студенти по архитектура. Като детайл в имиджовата баня на подлеза са плановете за безплатна библиотека и нови кашпи с цветя, като това са едва първите стъпки в цялостното преобразуване.

Епизод две - мениджмънт
След като се приключи с първата стъпка и мрачният подлез се превърне в приятно и популярно място, идва стъпка две. Тя включва напълване на наличните магазини с посетители и наематели, както и справяне с проблемите на сегашните обитатели на подлеза. Освен десетината налични търговци това са и множество хора, които просят, крадат и проституират. Желанието на Undergara е последните да не бъдат изхвърлени, след което да си намерят нов подлез и там да са нечий друг проблем, а да бъдат интегрирани в проекта. Идеята е да им бъде дадена работа, срещу която ще получават топла храна и чисти дрехи, като според думите им за това ще помогне дирекция "Социално подпомагане" към общината.
Магазините пък ще бъдат превърнати в галерии, ателиета и студиа на местни артисти. Общината отново е обещала да помогне, като държи ниски наемите и така стимулира и улеснява частните лица. Накрая жителите и гостите на столицата трябва да се озоват на едно място, в което да се докоснат до разнообразно изкуство, да се забавляват или просто да си починат. Фокусът е върху ъндърграунд изкуството, което не може да се види в големите галерии, а зададеният краен срок е напролет.

Част от екипа и помощниците. Сн. Undergara
Да строим животът нов
Ентусиазмът, с който говорят членовете на Undergara, е силно заразителен, но един въпрос сякаш остава без отговор. Какво мотивира всички тях да вложат време и усилия в подобен проект? Дойчин и Мартина, които редовно минават през мястото, защото често пътуват с влак или автобус, споделят, че е нелепо чисто новото метро и гарата – с очаквания в следващите две години ще претърпи основен ремонт, да бъдат свързани от подлез, през който хората минават на прибежки и в страх да не бъдат обрани. Разпитвам ги как смятат да финансират мащабния си проект, но Мартина ме убеждават, че всъщност не се изискват толкова много пари. Все пак помощ и средства смятат да си осигурят чрез публично кандидатстване, спонсори и партньорства. В момента водят разговори с общината, която вече помага – на флашмоба виждам общински работници, а институцията е дала свобода на Undergara да управлява магазините, които са нейна собственост. "Очакваме помощ и от хората в подлеза – частните собственици на магазини са приели идеята изключително позитивно и всеки помага с каквото може", споделя Мартина. "На този подлез са му нужни две неща – измиване и мениджмънт", казва тя.
_________
Снимки: Undergara
Текстът е публикуван в Капитал LIGHT

Няма коментари:

Публикуване на коментар