10 октомври 2013

По слонски за един gameN

Що се отнася до българското общество, има един огромен слон в стаята, за който почти никой не говори. Това ме вдъхнови да започна нова рубрика в блога, която носи звучното име гамеН. Естествено, това е игра на думи с английското game, холандското gamen (гейминг) и родното гамен - което може да използваме за геймъри, като мангал за феновете на манга. Ако не сте се усетили гореспоменатият слон са видеоигрите.

Повече от 24 слона в секунда
В световен мащаб гейминг индустрията е една от най-бързо растящите entertainment индустрии. През 2012 г. продажбите на видеоигри в САЩ са донесли 14.8 млрд. долара, като цифрата тук вероятно е неточна и занижена. За сравнение - продажбите на билети за кино в САЩ се равняват на малко по-малко от 11 млрд. долара.

С хобот в земята
България продължава да е страна, в която гейминга се счита за ъндърграунд занимание, а за медиите и обществото геймърите са някаква шантава субкултура. Това бавно, но сигурно се променя, благодарение на събития като ON!Fest и Aniventure, които получават все по-голям обществен отзвук. Също така много от най-големите разработчици на игри имат клонове у нас, но това ще е темата някой друг път.

Бъдеще gameNско
Всички тези факти ме правят малко тъжен. Геймингът е поредната сфера, в която сме направо отчайващо назад спрямо света, а за промяна на този тренд се борят едва няколко онлайн медии. Всички те имат безспорните си качества, но там няма как да попадне човек, който не е чувал за чудото на видеоигрите. Това ми даде идеята за рубриката gameN.

Основната идея тук е да пиша за игри, геймъри и нещата, които (си мисля, че) са интересни на геймърите. И докато се опитвам да им угодя, защото у нас те са разглезени и изискващи, ще се опитвам да съм разбираем и за тоталните нуубове (хора, които нямат идея от видеоигри). Тъй като самият аз съм по-скоро нууб, отколкото про, съм отворен за идеи, съвети, критики и коментари.

GG, gameNs.

2 коментара:

  1. Абе ти виж каква пълна идиотщина е ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО предучилищно обучение на 5 годишните, та камо ли нагоре по клона...В този си вид МОНМ е за закриване...
    Същото впрочем важи и за МЗ-то...тотална неориентираност, но то такава е и цялата държава :(

    ОтговорИзтриване
  2. Е, нямам какво да добавя. Тя цялата система от основата си е една тъжна, тъжна случка :/.

    ОтговорИзтриване