28 октомври 2013

Държавата на изтръпналото общество

Съвсем наскоро установих, че не живеем в интересни, а в грозни времена. Времена, които успяха да докарат и самия мен до състояние на изтръпналост спрямо политическия ни елит, протестните напъни на гражданите и цялата добре развиваща се клоака, която представлява KLETA MAJKA BALGARIQ. Окупацията на Софийския университет - този, с който и аз се боря за нещо, ме кара да бъда още по-отвратен от идиотското място, където се намираме, с всичките му идиотски неща - хора и събития.

Да направиш хубаво
Миналата седмица се случи нещо прекрасно. Студентите официално се пробудиха. Не че точно тези, окупиращите, спяха преди, просто сега стана доста официално. Адекватните хора, медии и институции реагираха бързо и на място с подкрепа. Както и би трябвало.

Не защото това са студенти и някъде по дебелите книги пише, че младите трябва да са активни и борещи се за идеали. Просто, защото това е поредното показно, че настоящото управление на държавата е нелигитимно и нежелано. И защото още една "институция", част от гражданското общество или общност - както искате ги наречете, нададе не просто глас, а отчаян вой срещу изродщината и безумието.

И после ... на метеното
Само че няколко месеца след #ДАНСwithme идиотщината вече е обиграна и обучена, сценариите са написани и реакцията е бърза. Започна се с вопли на "засегнати студенти", които, видиш ли, притеснени споделят, че искат да учат, а ужасната окупация им пречи. После се включи малко по-тежката артилерия - придворният журналист-леке Бареков, излезе с отворено писмо, че окупаторите са инструмент на други политически говеда.

Вчера мутроподобни и скинове, водени от депутат на БСП, хвърляха камъни по сградата на Ректората и късаха плакати, докато заплашваха и сипеха обиди по адрес на студентите вътре. Естествено бяха придружени от придворните alfa и TV7, които предаваха "от мястото на събитието" как засегнатите студенти търсят своята демокрация. В стила на лидерите си - Бареков, Сидеров...

Но иначе всичко ни е ОК
Проблемът, мили граждани, е че това е дефиницията за нормално у нас. Тук е нормално мутри да бъдат във високите етажи на властта, депутати да се саморазправят с полицаи, премиерът ни да се крие като мишка, а опозицията да подкрепя безумието с мълчание, докато парламентът с 60% недоверие прави законови недоразумения наред. И колкото и да ми се иска да обвиня обществото, че спи, не мога. Защото ако човек не се успи, подобно "малтретиране" би го побъркало. Затова и единственото нормално в България е, че тя се превърна в държавата на изтръпналото общество.

1 коментар:

  1. Защо студентите не реагираха, когато Бойко ги прати да стават овчари след като завършат?

    Прочетете малко материал по темата и вижте видеото http://www.podoko.eu/archives/5183

    ОтговорИзтриване