12 ноември 2013

Животинка X 500 = ?

Паметният 10 ноември, този път неделен ден. Въпреки очакванията времето е слънчево и прозорците на колата са смъкнати, докато въпросната лети към Богров с важна мисия. Да закара трима ентусиасти - една отявлена "коткарка", една бъдеща кучкарка и мен - всичко-мачкащ-и-галещ човек, зажаднял за животинска любов, до кучешкия Приют Богров. Целта на пътешествието е да се включим в разхождането на кучетата, за които се грижат хората от Animal Rescue София.

Когато пристигнахме първата процедура беше да попълним декларация, че не падаме от Марс и знаем какво е куче. После ни заведоха към заградения двор, в който се случват разходките и се намират сградите, в които живеят 500-те кучета от приюта. Още преди да сме стигнали до двора чуваме неописуемият шум на стотиците животни - от радостния лай на някои хлапаци, през игривото ръмжене на няколко бандюги, до тъжния вой на едно изоставено хъски.

Гого
Винаги съм знаел, че много от бездомните кучета са изхвърлени домашни любимци, но гледката в Богров ме потресе. Там имаше всякакви муцуни - териери, хъскита, сетери, един адски красив мастиф, една баба немска овчарка, която разхождах, и моят любимец Гого - петнист дого аржентино. Общото между всички кучета е, че те копнеят за човешко внимание.

Когато се приближите до клетките им, сладурите се изправят на две лапи и се опитват да оближат всеки подаден пръст. Има и такива, които се свиват в ъгъла и гледат с недоверие. Това са кучета, които са страдали заради хора. Опитах се да разходя и такова куче, но единствената посока, в която демонстрира бодра крачка беше към сигурната клетка - далеч от хората.

Animal Rescue София е задомила близо 2500 кучета в последните четири години, но в момента има опасност да остане без приют. Повече за това и как можете да помогнете ще намерите в сайта на ARSofia. Ако нямате финансова възможност, можете да помогнете и с просто посещение в приюта.

Животните имат нужда от човешко внимание, социализация и любов. Хората имаме нужда от въздух, разходка и лек фитнес. Аз лично обиколих двора на Приют Богров поне 10 пъти, като не малка част от обиколките бяха в бяг, тъй като удържането на Гого, който не е излизал от клетката цяла седмица, не е лесна задача. Дамите в компанията също останаха доволно разходени и леко поруменели от тичането. Можете да отидете да разхождате кучета всеки ден, но събота и неделя от 10 до 17 ч. има организирани разходки със старши доброволци.

Животните правят човеците по-добри хора, повярвайте ми. Аз лично възнамерявам всеки свободен уикенд да изкарвам с кучовците от Богров. В това време ще се надявам, че по-малко изроди ще изхвърлят "любимците" си и съвсем скоро няма да има нужда от ARSofia.

7 коментара:

  1. И аз съм идвала в приюта, но съм далеч, а в повечето случаи и с детенце. Подавам и аз кандидатура за комбинирано пътуване за следващата събота. Животните наистина правят хората по-добри..и по-истински бих добавила.

    ОтговорИзтриване
  2. Това, че едно куче го е страх от хора, не значи автоматично,че е било малтретирано.Повечето кучета в Богров са там от бебета, само там са имали досег с хора...
    За съжаление, желанието да се разходят всички 300-500 кучета, повечето време не позволява да се обръща нужното внимание на асоциалните кучета. Подобни кучета искат подход,внимание и време...за 10 минути на седмица не става.

    ОтговорИзтриване
  3. Малко мисъл12 ноември, 2013 22:18

    Точно това означава, когато кучето го е страх от хора. В природата на кучето, господин/госпожица/ госпожа Специалист, е да харесва и да има доверие на хората. За да изгуби кучето това доверие, то не е видяло нищо добро от тях. Това се учи в детската градина...Освен това (сега ще ви направя услуга като ви информирам, макар че не го заслужавате), в приют Богров най-лесно се осиновяват бебетата, а основният брой на кучетата, които се задържат по клетките, се състои от безличните и по-големички кучета, потомство на дворни пазители и резултат от отговорни стопани. Толкова се учудих на некомпетентния ви коментар, че за малко да се задавя и си прекъснах вечерята да ви отговоря.

    ОтговорИзтриване
  4. За ваше сведение съм бил част от екипа на АРС почти две години и съм се занимавал с достатъчно кучета по клетките, социализирани и асоциализирани.
    За съжаление, не всички бебета биват осиновявани бързо и голямата сграда е бъкана с кучета отраснали в Богров. И след като Богров еединственият приют,който приема бебета,сам/а може да си направите сметка,колко бебета остават неосиновени (малко по-добре съм запознат с колко бебета прибираха последните две години и колко се осиновяваха).
    Това, че е страхливо, не значи, че е малтретирано и че го е страх само от хора.
    Приятна вечеря.

    ОтговорИзтриване
  5. Личи си кога едно животно се плаши от човек, защото е малтретирано. При рязко движение, примерно спъване, се свиват, като си повдигнеш ръката към главата също. Тези животни не са асоциални. Има и такива, които описвате, но тяхната асоциалност е по-различна. Попаднах и на такива, също толкова тъжно е, но е друг тип "страх".

    ОтговорИзтриване
  6. Това, че се свиват не значи, че са бити. Панически страх от всичко, включително и хора=асоациално поведение на кучето. Питай Събина по въпроса, тя може да ти даде и литература по въпроса.

    ОтговорИзтриване
  7. Трябва винаги да си внимателен с посягането към главата на непознато куче, защото много лесно може да се възприеме като заплаха.
    И пак ще кажа - шанса куче в Богров да е било малтретирано е много малък, особено сред младите кучета в приюта (а повечето в богров са гледани там от съвсем малки бебета)

    ОтговорИзтриване