06 декември 2010

Наводнено ми е

Вече по-официално няма как да е декември, особено като вече е Рибовден, в който народа се отцепва от алкохол и риба по повод 1/3 от населението (Ники, честито).Това са си някакви такива ежегодни събития, които са неизбежни, почти като изненадващия сняг, през същия този декември.
Само че този декември, съвсем изненадващо, успя да ни изненада и то с дъжд. Ама много дъжд. За разлика от преди, обаче, господа политиците и г-жа Фъндъкова забравиха, че са изненадани, това от изненада сигурно. За сметка на това хората си карат кану по околовръстното, докато тонове вода се разкарват насам-натам, само не и в канализацията, която по принцип трябва да поема въпросните тоновете, които се изсипаха тия дни.
Че бяха доста дъждовете - бяха. Дори в работата ми (която се нахожда в подлез) редовният теч, който се активизира при дъжд, е бил красив водопад, който е взел своя дан - два компютъра. Но дори и най-апокалиптичните моменти в последните дни не бяха нещо невиждано, което да не може да се оправи с малко канализация, още малко възпитание и за капак вършене на работа.
Например в кварталите пълни с новобогаташки къщи няма канализация. Има някакви... дупки, които се опитват да имитират канализация, но дори те не си вярват. Но пък по новата отсечка на околовръстното се очаква да има някакъв вид отводняване, което да спомага за липсата на необходимост от канута, за да се мине по пътя. Е, явно няма, защото това с кануто от по-горе не е шега. В това време прекрасният нов път към Гърция се поддава на безмилостно жестоката Амазон... ъ-ъ-ъ не тази река, на Струма. WTF ефекта е доста стабилен, защото моето впечатление от Струма е, ами сравнително кротка река, която би могла да отнесе храст, но не и шосе. Явно и тук жестоко съм се объркал.
Но пък дори да имаше канализация, какво от това? Все ще се намери някой съвестен шофьор, който с неподправен жест да изсипе съдържанието на пепелника си през прозореца или още по-гъзарското, да не ползва пепелник, а направо през прозореца. Заедно с чашките от кафетата, опаковките от кроасани, вафли, бисквити, сандвичи, кондоми и т.н. И след красивия полет на въпросните има два варианта. Първия е да се залепят на нечий прозорец, да отлетят от там и да си се реят по пътя, докато стигнат до шахтите или да минат напряко към шахтите без спирка при прозореца ви. А тъй като високо интелигентните индивиди, които имат подобни шофьорски навици са далеч от малко, отпушените шахти са далеч от много. От където стигаме до прекрасния дъжд и липсата на място от където той да си се изтече към където е тръгнал, което пък води до рафтинг по пътищата, дали с коли или кану е все тая.
И тук е мястото където може да се включи г-н Полицай, който да въдворява ред. Или пък г-н Чистач, който да въдворява чистота. Вместо господа полицаите да се почесват по междукрачията и да се чудят как да приберат 20-ина лева за бензин/кафе/кеф, може да глобяват шофьорите, които смятат прозорците си за кошчета. Контролът би могъл да става с камери, но дори да пратят всичкото катаджии да дебнат по пътищата няма да е особена загуба. А може и да се пускат разни почистващи индивиди, които освен да мокрят улиците да чистят. Доколкото знам в по-голямата част от света улиците се чистят всяка нощ. В София съм виждал да чистят улица не повече от 4-5 пъти, като 3-4 от тях са това лято и то само в центъра на града и точно определени улици. Да не говорим, че чистенето наистина се състои в минаването на една водоноска, която пръска с вода бордюрите. Вместо това може почистващите фирми да се задължат да чистят освен кофите и около тях и самите улици, както е навсякъде.
Някакви си прости нещица, които са световна практика, пък могат да ни спестят някакви апокалиптични последици от нещо не чак толкова апокалиптично като мащаби. Нито съм някой гений, нито са ме избрали да управлявам, пък ми минават такива неща през акъла. А, дано минат и през акъла на някой управляващ елемент.
А в това време аз бях тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар