08 декември 2010

Студентите и празникът

Снимка: Парон Паронов
Откак се помня 8-и декември е малко по-особен ден. Както е известно съм меломан, а сред най-близките до сърцето ми групи са и Doors и Pantera. Днес Джим Морисън щеше да стане на 67 години. Днес се навършват 6 години от безумното убийство на Даймбег Дарел. Кой от двамата ми е по-близо до сърцето не знам, но не ми е това мисълта. От тази година, и още 3 пъти (надявам се) на 8-и декември ще се очаква да празнувам. Студентски празник му викат.
Произхода на този празник е свързан с 15-годишния юбилей на Софийския Университет, като решението това да е празник на всички студенти се взима на 30 ноември 1902г. По стар стил 8-ми декември е денят на Св. Седмочисленици, а сред тях е и Климент Охридски. В момента този празник е на 25-и ноември, когато студентите в СУ празнуваме патронен празник. По време на комунизма празника е отменен и отново върнат, но в настоящия си вид е от 1994г.
И като всеки празник свързан с българското образование, 8-ми декември се отбелязва по добре познатата схема - дискотека, пиене, пиене, пиене и селяния. Може резултатите да са далеч от баловете, които всяка година побъркват хората (особено мен), но са доста близо до тях. И ако не вилнеят в хотелите, то повечето студенти вилнеят из чалготеките, макар и това да си е ежедневие.
И тук, сигурно за 16-и път, си задавам един съвсем прост въпрос - защо? Кому е нужно да се напие като животно по повод това, че е студент? Да, някакво постижение е, но аз лично го отбелязах още лятото, когато ми беше доста по-развълнувано, че ще съм студент. Но дори да бях решил да празнувам днес щях да изпия две-три бирички, да вдигна няколко наздравици по този повод и да се приключи. В това време целият студентски народ се е юрнал към Банско, Пампорово и т.н. (Пампоровец?), с една единствена цел - алкохолен делириум.
За пореден път казвам - няма лошо да се пие. Няма нищо лошо и да строшиш нещо като се напиеш. Всеки го е правил, а ако не е - ще го направи. Но, според мен, има лошо да се юрнеш в планината, като единствено напиването ти е в главата. Има лошо и да вилнееш като лошата ламя от приказките като се напиеш, без оглед на мястото на което си.
В крайна сметка сме студенти. Академичната общонст на родината. Мислещите младежи. Основата на гражданското общество и т.н. В същото време пък само гледаме как да скипнем лекции, да се чупим от упражнения или да се мотикизираме в някой хотел, така предколедно, а пък и повод си имаме.
За мен това е ненормално, затова днес ще пия една биричка по повода, а нека академичната общонст празнува както намери за добре. Надявам се утре да няма натровени или пребити. Ама май само с надеждите ще си остана.
PS:
Благодаря на @Shoshko, че ми го формулира - RT: по света ако пиеш 5 години ставаш алкохолик - у нас ставаш магистър. Честит 8 декември на всички студенти!

3 коментара:

  1. Най-лошото е, че няма никаква файда от подобни писания :)

    ОтговорИзтриване
  2. Е, на мен целта ми не е световен ред/мир/нещоси, а да си споделям интересните неща :).

    ОтговорИзтриване