06 март 2013

Свободата като трън в очите

Освен, че е силно чувствителен на тема патриотизъм, българинът много се пали когато някой изрази негативно мнение за светините, които началното образование възвишава до божественост. Увереността ми в тези твърдения се потвърждава от реакциите на хората, когато кажа, че Вазов е скучен, а творбите му са обект на прекалено много внимание. Допълнително убеждение получих и от реакциите, които предизвика името на преименувания късометражен филм "Ботев е идиот".

Революция
Малко след средата на XIX в. властващата система на Балканския полуостров е била тази на Османската империя. Българите са били само една от множеството народности, населяващи въпросната империя, и като много други сме искали свобода, независимост и откъсване от системата на османците. Единственият начин българският народ да постигне желания режим на самостоятелна държавност е била революцията.

Речниковата дефиниция на думата революция е "насилствено осъществен коренен преврат в обществено-икономическите условия, при който се сваля от власт един режим и се установява друг". В условията на Османската империя, потисничеството и погазването на права и ценности е било видимо за малцина просветени.  Едва някои от тях са имали смелостта да станат водачи на революцията, която тогава е представлявала масово насилие в най-физическия смисъл на думата. Инструментът, който прави революцията възможна, са масите, които са слепи за неправдата.

Революционер
Смелчаците, които поемат инициативата и предизвикват революции, първо в умовете на хората, които се страхуват дори да помислят, че нещата може да са различни, а после и в обществено-икономическите условия, всъщност са революционерите, които остават в историята. Това са хората, които рискуват да оберат пешкира на властта, още в зародиша на обрата.

Революционерите на България е трябвало да се борят с един оглупял и забравил народ, който е бил потискан от системата в продължение на векове. Това е наложило писането на възторжени стихове за родината, организирането на революционен комитет, с който да разпространяват идеята и е довело до подготовката за истинска война. Пешкира на властта в случая е бил един - смърт. Което води до великата алтернатива - да постигнеш целената свобода или да намериш смъртта.

През XXI в. системата може да се поддаде и от голям брой кликове върху бутон в Интернет. Днешните революционери рядко рискуват дори свободата си. Вместо комитети, те имат Интернет, свобода на словото и законови норми, чрез които защитават исканията си пред европейски институции. Единствената пряка прилика с ерата на Ботев е състоянието на народа - оглупял и смачкан от системата.

Идиот
Съвременните революционери съвсем лесно могат да се превърнат в идиоти ако използват методите на Левски и Ботев. В този смисъл и с повече въображение - Ботев е идиот, както почти всеки, чиито методи използваме едно към едно след 140 години история. За съжаление повечето българи се държат като папагала директор от филма и не осъзнават, че светът е променен, системата, комуникацията и методите са други.

Това, което е същото е важността на идеята за свободата, която незабравените и незабравими герои са защитавали. Идеята е била и винаги ще бъде все толкова важна, но реалната свобода се променя. Преди 140 години за свободата хората е трябвало да дават живота си, докато сега се иска просто интелект и постоянство.

Краят на революцията
Въпреки че твърдението "Ботев е идиот" е крайно и вероятно цели създаването на медиен шум, то стъпва на нещо важно. Докато българската система е забила във възхваляването на възрожденските герои, тя не оставя място за лични мисли в хорските глави. В същото време системата забравя, че Ботев е бил същия трън в очите на тогавашната система, какъвто са и различните и гласни хора днес.

Революционерите на XXI век, също като Ботев, предизвикват системата, както в лицето на иституциите, така и в лицето на масовия човек. Също като преди предизвикателството е да покажат различното, да наложат идеята за него и да я отстояват докрай. Моментът когато масите се усетят, че различното е правилното и преборят системата, то тогава революцията е завършена.

EDIT:
Филмът е свален от всички места в интернет, откъдето можеше да се види до скоро.


4 коментара:

  1. Потресаващо откровение е този филм.

    ОтговорИзтриване
  2. Филма нещо не мога да го гледам, че e private content, ама все пак...
    Your point? Не, сериозно, не можах да си синтезирам каквато и да е теза от всичките тия редове.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, явно са го свалили от всички сайтове за видеосподеляне. Дано все пак се появи някъде, за да може повече хора да го гледат.
    Ако не си схванал/а това, което искам да кажа, то нататъшното обяснение е излишно.

    ОтговорИзтриване