17 октомври 2013

Когато живееш в София

life on a string
Преди около два месеца си купих супер красиви обувки, които в магазина ми лепнаха на крака. Оказа се обаче, че са ми тесни и ми правят зловещи мазоли, заради което трябваше да ги занеса на обущар, който да ги сложи на една джиджавка и да ги разшири. Стигнах до обущар едва миналата седмица, но явно си избрах популярен майстор и се оказа, че ще мога да си взема обувките чак в сряда.

За съжаление в уречения ден те още не бяха готови. Обяснението беше, че "шефа се обади да сложа на негова приятелка обувките на машината, че ще пътува утре и твойте седяха само 10 часа, а е хубаво още да седят." Малко ми стана тъпо, защото тия обувки наистина са много готини и от два месеца не ги нося, но се съгласих - къде да ходя. След като пак ми повтори историята, обущарят завърши с "шефа така ми каза, нали знаеш как е, негов човек е".

Миналата седмица моя колежка си купи iPhone 4 на старо. Тази седмица реши, че той съвсем не ѝ допада и иска да го смени с друг - Samsung Galaxy Nexus. Покупката на нежелания iPhone е станала от една заложна къща близо до Попа, като при плащането девойката си е поискала касова бележка, но са ѝ казали, че "с такива неща не се занимаваме ние". Тази седмица отидох с нея, за да провери как стои въпроса с размяната и за морална подкрепа.

След известно чупене на пръсти и сумтене, младежът в заложната къща успя да се чуе с шефа си, за да провери дали въобще е възможно да изпълни искането ни. Оказа се, че все пак няма да има проблем. Тъй като iPhone 4 е по-скъп от Galaxy Nexus с около 50-60 лв., попитах дали разликата ще бъде възстановена.

Младежът ми обясни, че ни прави услуга като заменя телефона, но все пак ще има някаква удръжка. Отговорих му, че според българското законодателство всяка стока може да бъде върната, без причина, в рамките на 7 дни от покупката. Явно го ядосах и ми отговори - "Като е такова законодателството, иди при КЗП, подай жалба и да видим какво ще стане. Ще дойдат, ще видят шефа ми и това е. Давай, пожелавам ти успех."

Казват, че надеждата умира последна. Факт е, че покрай #ДАНСwithme и последвалото съживяване на много хора сякаш изпаднах в леко меланхолично опянение, че нещо тук върви добре. За съжаление това е далеч от истината. Подобни истории се случват ежедневно, на всякакво ниво. И единствената ти възможна реакция е "ОК". Защото шефа така каза.

4 коментара:

  1. Като цяло да пазариш от заложна къща е доста куха постъпка, като се има предвид какви катили, които седят зад подобни оказиони и какви катили работят и търгуват с тях.

    ОтговорИзтриване
  2. Това няма особено значение. Важното е, че навсякъде шефът винаги е по-важен от всичко и всички. Дори от закона и нормалното поведение.

    ОтговорИзтриване
  3. Илийка, къде занесе обувките ? Да знам дали да ползвам за в бъдеще пичовете от Дондуков и Левски, които ти препоръчах ...

    ОтговорИзтриване
  4. На Шишман на един обущар. Така и не стигнах до този, а ми го препоръчаха няколко човека :).

    ОтговорИзтриване