15 януари 2013

Чалгария и музикалната индустрия

Add caption
"Новината" на деня е еклектична смесица между 1.6 млн. лв. от европейска програма, поп-фолк мастодонта Пайнер и шайка смутено-възмутени рокаджии метъли, тупцътупцъри и интелектуалци. Реакцията е предизвикана от одобрението, което "Пайнер Медия" ООД е получила по програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" за проект, който е стартирал през юли 2012, но медиите чак сега решиха да го раздуят. Шокът идва от факта, че с тези пари най-успешната музикална компания в България ще популяризира мразената от всички интелектуалци чалга из Европа. О, ужас!

Мрън-мрън та пляс
Първосигналната реакция на редовия не-чалгар е ясна - защо по дяволите точно пък на тях. И причините за подобен "шок" са известни на всеки с музикална култура. Естетически погледнато продуктите на "Пайнер Медия" носят заряда на строшен под тежестта на затлъстяваща кючекиня стол. Музикалните и смислови качества на тези продукти също граничат с тези на използвана салфетка, примерно.

Но когато си говорим за пари, а тук си говорим за 2 млн. лева, от които 300 хил. излизат от джоба на българския данъкоплатец, творческите качества на музиката отстъпват място на възможностите за печалба, които създава конкретния продукт. В случая би било изключително наивно и неинформирано да се чудим и маем защо точно Пайнер печелят тези пари. Трябва да си сляп и глух, не само за да харесваш продуктите на компанията, но и да не забележиш, че това е най-успешната единствената, адекватна и печеливша музикална компания в България.

Как (не) се продава музика
21 век е и дори в последната дупка на кавала бизнесът има някакви правила, по които работи. Частта от музикалния бизнес в България, която се занимава с привидно нормална музика, тепърва започва да се учи на тези правила и, признавам без бой, резултатите вече си проличават. Само че тази част все още е пеленаче на фона на мастодонта Пайнер.

Като се отърсим от предубежденията си за чалгата и гледаме фактите, Пайнер е един адски добър пример за успешен бизнес. Компанията има вече 23 години история, в които се превръща от нещо дребно в лейбъл, медия, промоутър и откривател на таланти - все неща, които смислената музика в България не притежава.

Другият ключов момент за успеха на Пайнер, който оправдава това финансиране, е фактът, че всъщност чалгарките са единствените "артисти" в България, които се издават по западния тертип. А именно - песен (сингъл), видео, лайфове, албум, втора песен (сингъл), видео и всичко това с огромно медиино покритие, съобразено с таргета на въпросния "артист".

В това време Остава правят концерт по повод 10 годишнина от някакъв техен албум, Марто от Строежа се опитва (доста успешно!) да раздвижи съвременната алтернативна музика, но само в частта лайфове и тук-таме някой успява да изсмуче пари, я за едно парче, я за албум-събитие (Logo5, примерно), я за някой клип. Но фактът, че истинската музика в България не успява да влезе в изпитания и работещ издателски цикъл си остава.

Приятно въртене, Европа
Докато родното подобие на музикална индустрия не започне да работи и извън пределите на чалгата, тя няма да умре. Също така качествената българска музика няма да печели европейски и държавни пари, нито нови слушатели. И освен това ще продължава да си седи в дълбокия ъндърграунд на YouTube и среднощните блокове с клипове на БНТ. А Европейците ще ни свързват с ориенталски ритми, големи цици и микрофони на обратно.

Не че има смисъл, но се надявам тази старина да е двигател на позитивна промяна в адекватната музика у нас, защото смятам, че хора като Center, Logo5, Рут Колева, Viperfish и още купища почти нереализирани артисти заслужават внимание. Заслужават и по няколко хиляди, с които да запишат албуми, както и публика извън широкият кръг на приятелите и познатите им. Надявам се да е и една нова причина интелектуалците да започнат наистина да подкрепят българската музика извън YouTube и Zamunda, колкото и скапана да е тя в момента.

5 коментара:

  1. Само с едно нещо не съм съгласна - в чалга музиката се влагат страшно много пари за музика и се работи с добри композитори, с чуждестранни композитори. И, колкото и да съм против разголването, силиконите и плейбеците, трябва да се признае, че тази музика
    извървя доста път от 2000 година насам. Освен това в клиповете на рапърите (световно известни и наши си) има полу-голи, че и голи мацки, които се кълчат от предизвикателно- по-предизвикателно, но това на никого не пречи, пречат деколтетата на фолкаджийките, Фло Райда пее, че иска "бейбито му да му надуе свирката", но това не скандализира никого,просто защото е на английски, а "напипай го" на Азис, само защото всички го разбират (както си поискат) ги възмущава. Аз не одобрявам много неща в "модата на чалгата" и в "попфолколизирането" на обществото, но като си вадим кирливите ризи, дайте да не си сменяме аршина само защото не ни оттърва да е еднакъв за всичко и всички... Не защитавам никого, макар че така излиза. И не упреквам никого. Въпросът е в друго - аз нямам нищо против чалгата, нямам нищо против дори мазните кючеци. Имам против да ми ги налагат. Или пък да ми ги забраняват. Защото простете, но смятам, че съм достатъчно разумен човек, за да мога да преценя какво да слушам - Алисия, Емануела, Галена, Тони Стораро или пък Нирвана, Пинк, Бетовен, Менсън, Руско или Кристина Пери... Въпрос на вкус, настроение и среда. И да, мога да се забавлявам на всичко. Въпрос на светоусещане. : ) Благодаря за вниманието и съжалявам за големината
    на поста си. Мир вам! ;]

    ОтговорИзтриване
  2. Забавно е, че 300 хиляди излизат от хазната, но най-вероятно много повече ще влязат. И че един чалгаджия вкарва много повече пари в министерството на културата, отколкото аз с четирите лева ДДС от албумите на Насекомикс и Tripple A и още няколко от концертчета по хипстърски заведения из София.

    ОтговорИзтриване
  3. Амин. Не слушам чалга, но все по-често се намирам в позицията на неин защитник, хахаха. Наистина, това, което се случва, е перспективно, има почти гарантиран успех и общо взето е мъдро. На кого му пука какво и как прави чалгата, тва са пари, парите ще се влагат там, където ще се изкарат още повече. Логика. Приятен пост, бра'о.

    ОтговорИзтриване
  4. По-скоро тъжно, според мен. И мойте лева ДДС са няколко десетки, което е наистина тъжно.

    ОтговорИзтриване