02 ноември 2013

gameN: League-авщини vol. 3

Welcome, Summoners. След като разбрахме що за нещо са The Fields of Justice, как се играе в тях и какви са произходът и шампионите на League of Legends, е време да обсъдим и целта на играта. Както знаете всяка лига предполага някакво състезание - Шампионска лига, Националната хокейна лига, Лига Европа. И в тази лига - на легендите, има силно застъпен състезателен елемент, който засяга, както нубове като мен, които са 26 lvl, така и професионалните играчи, поляците и руснаците.

Профилирано
Когато се регистрирате в League of Legends, вие влизате в обувките на нуб Summoner от Valoran. За да станете могъщия магьосник, който се предполага, че трябва да сте, е нужно да играете във Fields of Justice. Така събирате точки опит, с които вдигате до 30 нива на профила си. Освен, че ви го прави по-голям, левела имам предвид, по-големият опит отключва разни екстри.

Най-очевидната е, че след трето или пето ниво можете да играете и срещу хора. Преди това ви чакат 10-ина игри срещу суперинтелигентни ботове. И не се ебавам, после ще се случите с поляци - най-малоумната народност, поне в EUNE сървъра. После пък, когато станете 30 lvl ще можете да играете и ranked игри. Но първо съвсем накратко за другите неща, които отключвате.

Магии и руни
Runepage (горе) и трите дървета Masteries
С вдигането на нивата до заветното 30-о отключвате възможността да използвате общо 13 Sumonner's Spells, като не всички са налични във всички режими на игра. Това са магии с огромен cooldown, които не ви ядат маната и имат супер специални възможности - телепортиране до приятелска единица, разкриване на част от картата или бонус щит за кратко, например.

Освен това имате и три дървета с предимно пасивни магии, които се наричат Masteries. С всяко вдигнато ниво получавате по една точка, която да използвате за Masteries, а вида им е силно подобен на дърветата с умения в обикновените ролеви игри.

Последното, което отключвате и е важно да притежавате са руните. Тях си купувате с Influence Points, които получавате от играене на играта и имат общо три tier-а. Третият отключвате на 20 lvl, като няма смисъл да харчите IP за долните два. Руните подобряват статистиките на шампиона ви, като правилният им избор е ключов за успешна игра.

Истинската лига
Най-интересната част от играта всъщност са ранговете. Всеки играч, който участва в ranked игри попада в някоя от 5-те дивизии на различните стъпала от ранглиста - Bronze, Silver, Gold, Platinum или Diamond. Крайната цел е да се преборите с хилядите идиоти, които нямат концепция, че това е отборна игра и да стигнете до Challenger, където са най-добрите 100 играчи във всеки от сървърите. Ако сте с този ранг, вероятността да попаднете в професионален отбор е доста голяма.

Това е и втората най-голяма причина за успеха на LoL и наличието на толкова leagueльовци. Дори аз, който още не играя ranked и принципно не съм фен на състезателния гейминг, се юркам да си подобрявам статистиките и да имам възможно най-голяма разлика между броя победи и загуби.
Кадър от финала на LCS 2013 между Royal Club и SK Telecom T1
League of Legends като спорт
Над 4 милиона домакинства, които гледат спортно събитие с награден фонд на стойност над 2 млн. щатски долара. Не говоря за футбол, хокей или баскетбол, а за финала на League of Legends Season Three Championship, който се проведе преди малко повече от месец. Това беше и събитието, за което канадецът Danny "Shiphtur" Le стана първият е-спортист, получил специалната американска виза, която получават участници в спортни събития.

Откриването на финала на LCS 2013
За мен е далеч по-интересен фактът, че отборите в League of Legends получават внимание, което сме свикнали да се отдава на футболни отбори например. Също така мачовете по League of Legends карат публиката да изглежда като на стадион. Ако не ми вярвате вижте кадрите от полуфинала на LCS между fnatic и Royal Club или пък тези от Балканската лига по League of Legends, където публиката просто избухва в "Българи юнаци".

Всичко, с което ви занимавам в тези три поста е само част от магията на League of Legends. Естествено, това не е единствената игра, която има яка история, добър състезателен елемент и адски интересни за гледане професионалисти. Но пък засега е най-успешната игра и единствената, която зариби и мен. Дали има адекватна причина преценете сами - играта е безплатна.

5 коментара:

  1. Пич, Виктория Христова е жива и здрава и изписана, поне ако не се лъжа...

    ОтговорИзтриване
  2. Да, благодаря за забележката, оправих текста.

    ОтговорИзтриване
  3. мислещ човек06 ноември, 2013 22:21

    Ти май не четеш новините от чужбина - това хич не е някаква нашенска българска деформация, ама нали всеки само това повтаря "ние българите това, ние българите онова". Много ми се иска някой да почне да ме третира като човек, а не като българин/рка. Що не си говорим за човешката природа и омразата? Май щото наистина не четем новини от другаде. Иначе съм съгласна с теб.

    А междудругото снимката е на Атака. ВМРО все още не си позволяват да вдигат ръка за нацистки поздрав.

    ОтговорИзтриване
  4. Разликата, основната, е че по света има някаква промяна. Гей браковете са легализирани, черните са президенти и шефове, жените се радват на права. Тук няма дори изгледи за обществено порастване по този въпрос.
    А и все пак детайлният ми поглед е за България - тук живея.

    ОтговорИзтриване
  5. Мрази крадците и лъжците, без оглед на расата им. Нямам проблем да си мръсен, вонящ циганин, стига да си ОК човек. Ще ти помогна. Същото се отнася за всички.
    Това за православната държава ще се направя, че не съм го прочел, честно.
    Иначе за финансовата страна на нещата си права, само че по-голямата част от разходите около бежанците се поемат от ЕС, а не от нас - около 80% ако не се лъжа.
    Иначе цялата картина я гледам. И щеше да ми харесва повече ако поне бяхме хора, а не скотове и вълци единаци.

    ОтговорИзтриване